Гојковић: Издвајања за културу представљају успех

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је данас у парламенту да ниво издвајања за културу представља успех, да је Србија на добром путу што потврђује и то да са два еминента музичара управо разговара о повратку у Србију.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

“Убеђена сам да смо на добром путу, да није тако лоше бити уметник у Србији, јер видим да се враћају многи признати уметници који су каријеру и живот провели у иностраству”, попут Стефана Миленковића и Владимира Пиштала, рекла је Гојковић на седници парламента, на којој је пред посланицима избор чланова за Национални савет за културу, а чији ће чланови, како је додала, бити задужени и за националне пензије, које се враћају.

Гојковић је рекла да тренутно разговара и са два еминента музичара нашег порекла, који су читав живот провели у иностранству и који су се сами јавили и рекли да желе да се врате, да разговарамо где би се и на који начин ангажовали.

“Све то говори да није све у новцу. Има нешто и у квалитету и лепоти живљења које свакако Србија није изгбила упркос проблемима којима се суочавала и суочава и данас”, навела је министарка.

Гојковић је све то навела коментаришуци излагање посланице СПС-а о издвајањима за област културе и навођење да Србија издваја 18,29 евра по глави становника, Мађарска највише у региону 180 евра, а да 69 одсто Британаца сматра да би локална самоуправа на културне садржаје требало да издваја више од 50 фунти недељно.

Министарка је подсетила да је Србија прошла кроз тежак период, да су јој подметали ноге.

“Не бих никако смогла храбрости да поредим Србију са Великом Британијом”, рекла је Гојковићи и нагласила да је “веома захвална што смо први пут у новијој историји успели да издвојимо знатна средства за буџет културе и информисања и да то сада прелази онај незванични евопски проценат од један осто”.

Нагласила је да ће корак по корак издвајања бити виша од један одсто, само да нас нико не бомбардује.

“Један одсто је велики успех, одлично, успели смо да пређемо један одсто, и видећете да ћемо наредне године ако не буде непредвиђених околности, бити и више. Почећемо да се меримо са окружењем па и шире”, рекла је Гојковић и навела да не зна ни за једну земљу у ближем и даљем окружењу која је бомбардована, била под санкцијама, којој се отима део територије.

Додала је да се често среће са министрима културе различитих земља, широм света, који су пред собом имали само мисију како да унапреде и изграде неки велелепни музеј, или имају лакоћу присутпа и огромне буџете.

“И мени тада када их слушам пролази кроз главу шта бисмо све ми урадили да нисмо имали подметање ногу кроз историју, а то су сви ратови вођени на територији наше земље и трагедија као бомбардовање која се на томе није зауставила, већ се наставила отимањем дела територије наше земље”, рекла је Гојковић.

“Па уз бригу за уметнике у овом делу Србије, бринемо за културнии идентитет на КиМ, за људе који се баве културом на КиМ, установама културе и бавимо се заштитом живота обичних људи који живе на територији КиМ који се боре да се не уништи сваки траг српске цивилизације на јужном делу наше државе”, рекла је министарка.

Подсетила је и да је председник Србије Александар Вучић од 2012. године показао намеру да културу у Србији стави у исту раван као и бригу о здрављу, образовању и инфраструктри.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести