Гојковић отворила Грин калчер конференцију

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић отворила је онлајн конференцију "Грин калчер" посвећену заштити животне средине, и том приликом истакла да фокус друштва треба да буде на питањима околине и на подизању свести о значају бриге појединца за животну средину, саопштило је данас то министарство.
ekologija
Фото: pixabay.com

"Климатске промене и њихове последице на животну средину нису само проблем наше земље или региона, већ целокупне планете, која се суочава са бројним изазовима у овој области. Иако ниједна држава не може сама да пружи одговор на проблеме са којима се планета сусреће, свако од нас може да помогне на развијању свести о значају бриге о природним ресурсима", нагласила је Гојковић.

Потпредседница Владе Србије је напоменула и да су "очување, брига и обнављање природе нужни, будући да представљају услов опстанка", каже се у саопштењу.

"Дубоко верујем да се брига о заштити животне средине, као и о културном богатству које имамо мора предузимати континуирано и систематски", рекла је Гојковић.

Како се наводи, Гојковић је указала на вишеструку везу између културе и животне средине, видљиву кроз уметнике којима је природа надахнуће и тема у креирању различитих савремених израза, додавши да је ангажовање културе у испитивању односа човека према природи од велике важности, јер допире до свих наших грађана.

"Кроз уметничке изразе, децу и младе можемо едуковати и заинтересовати за бригу о природној средини, без које нема будућности", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, Министарство културе подржава јачање везе и улоге културе у заштити животне средине, као и пројекте који стимулишу друштво да са више пажње приступа бризи о природи.

Компанија Колор медија комјуникејшнс у сарадњи са Министарством културе и информисања организатор је онлајн конференције о глобалној агенди одрживости животне средине и зеленој креативној филозофији, под називом “Грин калчер”.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести