Сарадња са Мађарском у области кинематографије

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са министром за људске ресурсе Мађарске Миклошем Кашлером, који борави у посети Србији и том приликом су разговарали о унапређењу сарадње у области филмске индустрије, могућности заједничких копродукција, као и сарадњи на пољу заштите културног наслеђа и сарадње установа културе.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Гојковић је нагласила да су односи наше две државе на историјском нивоу, као и да председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан интензивно и редовно разговарају о стратешком пријатељству наше две државе, као и да је један од приоритета наших влада блиска сарадња и у области културе.

Кашлер је такође истакао да су мађарско-српски односи веома узнапредовали у последњих неколико година и навео да је почаствован што је и сам учествовао у њиховом интензивирању, као и да је култура једна од области где је направљен важан искорак.

Гојковић је подсетила да су две земље прошле године обележиле 100 година од дипломатских односа и истакла да је Србија захвална Мађарској на подршци на путу ка чланству у ЕУ, као и подршци кроз размену искуства на пољу унапређења законодавства у циљу усаглашавања са европском легислативом.

Гојковић је рекла да је за Србију важан пример Мађарске и у стратешким опредељењима у области културе, као и улагањима у инфраструктуру и да је Србија кренула тим путем инвестирања у културу, наводећи пример великог пројекта реконструкције зграде старе железничке станице за потребе Историјског музеја.

Министарка је указала да је заједничко за обе државе да су ове године издвојиле више средстава за културу, као и да су усресређене на децентрализацију културе, те да је избор града Чачка за прву престоницу културе Србије 2023. године прилика за додатну сарадњу и представљање мађарске културе у Србији, а Кашлер се сагласио да је важно да мађарска култура буде представљена на читавој територији Србије.

Гојковић и Кашлер су нагласили значај Меморандума о разумевању о сарадњи у филмском сектору, који је потписан приликом недавне посете Гојковић Будимпешти, а којим се подстиче сарадња, копродукциони пројекти, и посебно сарадња у области представљања заједничке историје и догађаја који повезују две земље.

Министарка је напоменула да је посебно важна сарадња у области филма, као гране у коју и Србија и Мађарска значајно улажу и указала да је то добра основа за разговоре о копродукцијама и снимање заједничких пројеката, као што је серија о Јанку Сибињанину.

Кашлер је истакао изузетну важност јачања сарадње између установа културе у области музеологије, а као добар пример издвојио сарадњу народних музеја у Београду и Будимпешти.

Гојковић и Кашлер су разговарали и о сарадњи у оквиру Европске престонице културе, као и области културног наслеђа и у том контексту подизања споменика Николи Тесли у Будимпешти, у оквиру договора две земље о подизању споменика Сибињанин Јанку у Београду и споменика Тесли у Будимпешти.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести