Гостовање театра из Минска у Српском народном позоришту

Поводом гостовања уметника из Белорусије са представом "Троје плус мачак", која се сутра увече изводи у Српском народном позоришту, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић данас су, заједно са гостима из Белорусије, одржали конференцију за новинаре у Покрајинској влади.
d
Фото: Покрајинска влада

Изражавајући задовољство због доласка уметника из нама традиционално блиске земље, као што је Белорусија, секретар Драгана Милошевић пожелела им је да ово буде прво у низу њихових гостовања код нас. Она је истакла да Српско народно позориште, наш најстарији театар, има низ потписаних споразума о сарадњи са позориштима у региону и много шире.

Овом приликом Милошевићева је захвалила и амбасадору Белорусије у Београду Валерију Бриљову и почасном конзулу те земље у Војводини Драгољубу Швоњи, који су организовали њихов долазак, а у нади да ће оваквих узајамних посета бити што више, пожелела им је и добродошлицу у Новом Саду, истичући да ово јесте један од правих начина међународне сарадње сродних установа, као што су позоришта.

Амбасадор Бриљов истакао је да је театар из Минска гостовао недавно и у Београду, да су у Новом Саду први пут, и да се нада даљој узајамној сарадњи и гостовањима с обзиром на то да култура јесте једна од најважнијих спона међу људима.

У име уметника из Белорусије речи захвалности упутила је глумица и уметнички руководилац театра у Минску Вера Палијакова Мачкаи, која је прецизирала да је представа с којом гостују дело Јевгенија Шустакова, и да је реч о комедији, која на довољно саркастичан начин описује вечну тему развода, којих је, нажалост, све више.

Данашњем састанку присуствовао је и саветник за политичку, културну и научну сарадњу Амбасаде Белорусије у Београду Михаил Кажуро, а од уметника глумци из представе “Троје плус мачак” Артјом Давидович, Александар Тимошкин и Алесија Пуховаја.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести