Градоначелници Новог Сада и Темишвара отворили изложбу

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и његов колега из Темишвара Доминик Фриц свечано су вечерас отворили изложбу "Паралеле. Темишвар/Нови Сад" у Галерији новосадшкој Матици српске.
o
Фото: Галерија Матице српске

Нови Сад и Темишвар, који су још 2005. године потписали Повељу о братимљењу, су 2016. године освојили престижне титуле Европске престонице културе, а отуда су се Национални уметнички музеј и Галерија Матице српске препознали као чувари националног уметничког блага, саопштено је из градске управе Нови Сад.

Вучевић је рекао да је са градоначелником Темишвара имао одличан разговор о оснаживању сарадње два града.

"Управо је Европска престоница културе још један мост који спаја Нови Сад и Темишвар, два побратима. У борби за титулу, међусобно смо се подржавали и помагали, а симболично, та сарадња је данас видљива и кроз ову изложбу у Галерији Матице српске. Фантастична поставка ''Паралеле'', коју заједнички потписују наши културни посленици, потврда је да је културно-институционално повезивање наших градова најбоља промоција јединственог европског културног региона", навео је Вучевић.

Фото: Галерија Матице српске

Градоначелник Темишвара Доминик Фриц истакао је да култура зближава у вредностима, али и у разликама у мишљењу.

"Она нам показује лепоту, али нас такође изазива да погледамо оно што можда не желимо да видимо. Одржава прошлост живом, критички гледа на садашњост и изазива будућност. Честитамо Галерији Матице српске на изложби ''Паралеле'' посвећеној уметничком стваралаштву последњих 100 година на простору историјског Баната, како румунског, тако и српског", рекао је Фриц.

Реализацију изложбе коју чини 60 уметничких дела омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација "Нови Сад - Европска престоница културе", а трајаће до 4. септембра 2022. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести