"Градови у фокусу": 83,4 милиона РСД за 22 пројекта

БЕОГРАД: На конкурсу Министарства културе и информисања “Градови у фокусу 2020”, подржана су 22 пројекта из исто толико градова и општина, у укупном износу од 83,4 милиона динара.
Sombor centar grada/A. Erski
Фото: А. Ерски/Сомбор

Највише средстава, 8,5 милиона динара опредељено је општини Рековац за пројекат “Рековац - центар традиционалне културе и промоције савремене културе и уметности”, у оквиру кога ће бити довршена реконструкција Дома културе у том граду.

Средства су опредељена и за пројекте следећих градова и општина: Бојник, Врање, Александровац, Неготин, Прокупље, Кладово, Прибој, Кањижа, Кнић, Црна Трава, Дољевац, Лебане, Љубовија, Велико Градиште, Горњи Милановац, као и Врњачка Бања, Смедеревска Паланка, Владичин Хан, Сурдулица, Сомбор и Рача.

Ребалансом буџета услед пандемије вируса Ковид-19, средства намењена овогодишњем конкурсу “Градови у фокусу” умањена су за близу 40 одсто у односу на почетак године, са 135 милиона на 83,4 милиона динара.

И поред смањења укупног буџета Министарства, а самим тим и мањег износа намењеног конкурсу, Министарство културе и информисања инсистирало је на очувању конкурса “Градови у фокусу”, имајући у виду, како истичу, да се њиме обезбеђују неопходна средства за развој и обнову у највећем броју случајева девастираних објеката у којима се одржавају културни програми најразличитијих форми, што даје значајан подстицај даљем развоју културног живота у тим срединама.

Средствима додељеним на конкурсу биће створен амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије, навело је Министарство у саопштењу.

Ове године на конкурс је стигло 60 пријава из исто толико јединица локалне самоуправе, од чега је 26 пријава било из градова и општина чији пројекти су већ подржани на претходним конкурсима, што је новина у односу на конкурсе ранијих година.

На до сада одржаних пет конкурса “Градови у фокусу”, Министарство културе и информисања определило је укупно 658.363.442 динара за 70 пројеката, чиме је, истичу, у значајној мери повећан капацитет локалних самоуправа у области културе и дат велики импулс децентрализацији и деметрополизацији културног живота у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести