Хабермас одбио награду из УАЕ из идеолошких разлога

ДУБАИ: Управни одбор за доделу награде "Шејк Зајед" из Уједињених Арапских Емирата изразио је данас жаљење због одлуке истакнутог немачког филозофа Јиргена Хабермаса да одбије да прими то признање.
e
Фото: Youtube Printscreen

Хабермас (91), који важи за најеминентнијег савременог немачког филозофа, првобитно је планирао да прихвати награду, али је касније саопштио да је променио одлуку и да неће прихватити награду због, како је навео, њене повезаности са "постојећим политичким системом" у УАЕ.

АП тврди да иза доделе награде стоје власти за културу и туризам Абу Дабија, иако се она представља као "независна" иницијатива.

Управни одбор за доделу ове књижевне награде, која спада у неке од најбоље финансираних у региону, изразио је жаљење због одлуке Хабермаса, али је поручио да је поштује.

Одбор је навео да награда "оличава вредности толеранције, знања и креативности, док гради мостове између култура" и поручио да ће награда "наставити да испуњава ову мисију".

Хабермас је проглашен културном личношћу године и због тог одликовања требало је да добије новчану награду у износу од више од 272.000 долара.

Добитници награде у другим категоријама добијају по 204.200 долара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести