И глумац Данијел Редклиф реаговао на изјаву Роулингове

ЛОНДОН: Британски глумац Данијел Редклиф, познат по главној улози у филмовима о Харију Потеру, изјавио је да се нада да недавни иступ ауторке серијала романа о младом чаробњаку, којим су се нашли погођени припадници ЛГБТ заједнице, неће обожаваоцима покварити позитивно искуство које им је донео тај популарни серијал.
danijel redklif
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, незадовољство једног броја припадника ЛГБТ популације и обожавалаца серијала изазвао је коментар списатељице Џоане Роулинг на текст објављен на једном интернет сајту посвећеном глобалном развоју, чији наслов гласи: "У ери после корона вируса, створити свет с више једнакости за људе који имају менструацију".

Људи који имају менструацију? Сигурна сам да је некада постојала реч која означава те људе. Помозите ми, написала је Роулингова на Твитеру, а што је покренуло расправу о томе шта тачно значи бити жена, при чему је списатељица оптужена за "трансфобичност".

У саопштењу објављеном на интернет сајту једне добротворне организације за спречавање самоубистава међу припадницима ЛГБТ заједнице, Редклиф је навео да су и трансродне жене - жене.

Било каква изјава која говори супротно брише идентитет и дигнитет трансродних људи, додао је Радклиф, истичући да не жели конфронтацију, али да је морао нешто да каже тим поводом, будући да списатељицу сматра заслужном за оно што је у животу постигао, наводи Би-Би-Си.

Ако су вас те књиге (романи о Харију Потеру) научиле да је љубав најснажнија сила у васиони... да догматске идеје о чистоти доводе до репресије против рањивих група... ако сте у тим причама пронашли било шта што изазвало одјек у вама и помогло вам у било ком тренутку у животу, онда је то нешто што постоји између вас и књиге коју сте прочитали, и то је свето, истакао је Редклиф, изразивши наду да изјава Роулингове неће превише покварити то искуство.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести