Ископавања средњовековне цркве на локалитету Метљика

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: На планини Рудник у току су ископавања и истраживања средњовековне цркве на локалитету Метаљка испод средњовековног града Островице. Истраживања изводе Музеј рудничко-таковског краја и Одељење за археологију Филозофског факултета у Београду, а суфинансира их Министарство културе и информисања са милион и 200 хиљада динара.
arheologija
Фото: pixabay.com

Приликом истраживања средњовековне цркве, испод нивоа пода пронађена је укопана гробница озидана од камена са малим улазним ходником и плафоном на две воде. Гробница је и омалтерисана, што је карактерисично за период раног хришћанства, те се намеће закључак да је средњовековна црква можда подигнута на месту старог култног места.

„У унутрашњости цркве има више гробова, од којих су неки из времена када је црква била у функцији, а неки су из времена када је црква већ била срушена. Међу гробовима из времена фунцкионисања цркве има и гробница. Једна се налази на положају уобичајеном за ктитора, а једна је смештена ка средини. Нажалост, обе су девастиране и у њима немамо неке налазе. Очигледно је да се ради о репрезентативнијем начину сахрањивања”, рекао је др Дејан Радичевић, професор на Филозофском факултету у Београду.

У унутрашњости цркве пронадејно је и неколико надгробних плоча, од којих је једна са грбом и натписом „Жарко”, а хералдичка обрада композиције указује да је особа којој је или у чију је част подигнута плоча заузимала високо место међу српском властелом.

„И ова плоча указује да се ради о сахрањивању некога из вишег друштвеног слоја. Вероватно ктитора са породицом, али и неких других становника Рудника и Островице који су били виђенији, неки властелини који су вероватно у окружењу имали и своју баштину”, додао је професор Радичевић.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести