Иван Ђорђевић, глумац: Улоге делим на изазовније и оне које то нису

ЗРЕЊАНИН: Млади позоришни, филмски и телевизијски глумац, Зрењанинац Иван Ђорђевић, последњих година остварио је низ запажених улога у домаћим, али и регионалним остварењима. Између осталог, добитник је и награде „Зоранов брк“, која се уручује најбољем глумцу на „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару, и то за улогу Дон Жуана у истоименој представи.
i
Фото: Ivan Đorđević u filmu "Tajkun"/Promo

Ових дана можемо да га гледамо у новој домаћој серији „Тајкун“, коју је режирао Мирослав Терзић, а у којој Иван Ђорђевић тумачи улогу убице. О тој, али и о другим улогама, Иван говори за „Дневник“.

Последњих година имали смо прилике да Вас гледамо у бројним домаћим серијама, као што суУргентни центар“, „Чизмаши“, „Убице мог оца“, а ево сада иТајкун“. Чини ли Вам се да су домаће серије доживеле узлет и да су многе, управо квалитетом и добром продукцијом, изазвале значајну пажњу јавности?

Телевизијски играни програм од 80-их није имао овако озбиљан препород као последњих неколико година. Мноштво различитих кућа, као што су ХБО, Нетфликс, Шоутајм, последњих година избацују серије које се гледају у једном даху, илити бинyују, што би се рекло, и то је некако постало део културе и самим тим је, на том таласу, природно, добила свој замајац.

У две популарне серије – „Убице мог оцаиТајкун“ – тумачите две потпуно различите улоге, у једној сте новинар, у другој убица. Која вам је теже пала?

Не делим улоге на теже и мање теже, делим их на изазовније и оне које то нису. У "Убицама", пошто је то прва од серија која је приковала гледаоце за ТВ екране, све ми је било ново. Одличан сценарио, продукција, режија, колеге... Тако да ми је са те стране то био велики изазов који не јењава, ево, већ колико, пет сезона. У "Тајкуну" ме је дочекао један потпуно неочекивани карактер који ми је распалио глумачко биће.

Глумили сте и у контроверзном филму Младена ЂорђевићаЖивот и смрт порно банде“. Тумачили сте улогу травестита Цеце. Колико је изазовно, а уједно и захтевно, глумити овакве улоге?

Изазовно и уједно захвално. Такви ликови се само могу пожелети у опусу глумачког посла.

Тумачите једну од улога и у хрватском филмуЗГ80“ који говори о једном од највећих ривалитета у историји фудбалских навијача, између Бед блу бојса и Делија. Постоји ли нека врстаривалитетаизмеђу филмских продукција у региону и како видите српски филм у односу на хрватски, босански или словеначки?

Ако вам држава издвоји нула динара за културу, не видим разлога за било какво ривалство. Видим само и искључиво могућност стварања уметничког дела у корелацији са другима.


Волим турнеје

Шта то глумцу Ивану Ђорђевићу нуди његов родни Зрењанин, а шта друга места у којима борави због природе посла?

Свакако да волим када ме посао однесе и измести ван места где бивствујем. Волим турнеје, волим снимања по другим градовима, државама... Ал’ опет, да ли ће тога бити јер – 0 посто.


Једном приликом сте изјавили да сте највеће изненађење доживели када сте ангажовани на остварењуКориоланкоји је режирао чувени Рејф Фајнс. Том приликом сте снимали и сцене са Џерардом Батлером. Какве успомене Вас вежу за тај период?

Да, да... То је баш било изненађење. На самом кастингу ме је дочекао Рејф и радио је са мном сцену. Невероватан је осећај и част радити са тако великим уметником.

Део сте ансамбла Народног позориштаТоша Јовановићу Зрењанину и зрењанинска публика може да Вас гледа у насловној улози у представиДон Жуан“. Где се, по Вашем мишљењу, данас налази домаће позориште? Има ли довољно позоришне публике да би позоришта у Србији опстала?

Као што сам и одговорио на пређашње питање... Не знам где је и где би могло бити са нула посто за културу из државног буџета. На основу продукција из прошле године и на основу издвајања за ову годину, који је 0, и опет понављам 0, можете сами да закључите где је. Тапкало је у месту, а сада се дефинитивно неће ни померити. Заиста сјајно. Зар не?

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести