Из штампе изашао нови број Поља: Зар је то човек

Из издавачке радионице Културног центра Новог Сада изашао је нови, 506. број часописа за књижевност и теорију „Поља”.
polja
Фото: Dnevnik.rs

У фокусу је рубрика „Врт: Примо Леви”, посвећена италијанско хемичару и писцу јеврејског порекла, најпознатијег по књизи сећања „Зар је то човек” из 1947, у којем је описао време проведено у заточеништву у логору Аушвиц.

Поред његових текстова, као и записа интервјуа који је дао каналу Раиуно „Како настају логори? Тако што се правимо луди”, „Поља” доносе и есеје о Левијевом делу из пера Џудит Вулф, Марка Белполтија, Срђана Срдића, Александра Костића и Ирине Талевске. Поред стихова Војислава Карановића, Драгице Ужареве, Марије Јаким и Наташе Сарyоске, рубрика „Гласови” доноси и прозу Веселина Марковића, Фарука Шехића, Немање Јовановића и Дејана Вукићевића, док су „Илуминације” посвећене анализи „Белкинових прича” Александра Сергејевича Пушкина из пера Волфа Шмида, те изучавачима дела Стањислава Игњација Виткијевича, о којима је писала Бисерка Рајчић.

У рубрици „Златна греда” Горан Станковић се бави психоисторијом, док је Саша Стојановић свој рукопис посветио првом тому Сабране поезије Милана Милишића.

У новим „Пољима” било је простора и за интервју са Ласлом Вегелом, који је водила Радмила Гикић Петровић, поезију чувеног представника бит генерације Алена Гонзберга, текст „Злочин и казна” норвешке списатељице Гру Дале, а нови број часописа закључују критички погледи на књиге Владимира Пиштала, Петра Матовића, Љиљане Ђурић, Јасмине Топић и Драгана Пролеа... из пера Бранислава Живановића, Јелене С. Младеновић, Душана Иванића, Дајане Милованов, Невене Стефановић и Владимира Гвоздена, док су ликовни лајтмотив броја радови са 3. и 4. међународног симпозијума АРТ линкс.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести