Изложба “1+1 Наговештаји“ од 8. фебруара у Новом Саду

НОВИ САД: Галерија СУЛУВ Савеза удружења ликовних уметника Војводине из Новог Сада биће 8. фебруара домаћин изложбе назива под називом "1+1 Наговештаји" ћерке и оца Алене Клаћикове и Јозефа Клаћика, јавили су из те галерије.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Ликовни пројекат презентује намере двоје уметника, који су повезани пре свега интимнијом и снажнијом везом - породичним односом оца и кћери, али и заједничком замисли, сензибилитетом, медијом изражавања, који се одражава у њиховом стваралаштву.

Ово је трећа заједничка изложба која је заокружена називом „Наговештаји“. Установљен израз Јозефа Клаћика овај пут се огледа у његовим апстрактним формама представљеним на 3Д платнима, које ће се тако лоцирати у сфери између слике и скулптуре.

Алена Клаћикова се у свом новијем циклусу радова такође опредељује за медиј слике која продире у поље тродимензионалности, покушавајући да прикаже испрекидан процес мисаоног тока, комплексност путање једне мисли.

Оба аутора приказују сопствене мисли и тежње наговештене у тим апстрактним формама.

Млада уметница (1991, Нови Сад) завршила је основне студије на Академији уметности у Новом Саду, катедри за Графику, 2014, члан је СУЛУВ-а од 2015. године.

Поред графике интензивно се бави сликарством и цртежом, приредила је седам самосталних и учествовала на 60 колективних изложби у земљи и иностранству.

Добитник је више награда за постигнут успех у оквиру студија, као што је „Корени“ и „Сенфелдер“ за изузетна остварења из области литографије у Немачкој.

Јозеф Клаћик (1949, Стара Пазова), сликар, графичар, мултимедијални уметник, завршио је Средњу школу за дизајн Богдан Шупут 1969. у Новом Саду, а онда је уписао Академију ликовних уметности (АЛУ) 1970. у Братислави, где је достигао титулу магистра 1976.

После завршетка студија радио је као професор на АЛУ у Новом Саду и као графички уредник у издаваштву.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести