Изложба Даде Ђурића и Љубе Поповића у Ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: Изложба Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића, у организацији Фондације „Плаво“ из Београда и Културног центра Новог Сада, биће отворена 1. септембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. 
izlozba kcns
Фото: kcns.org.rs

Аутор ове поставке је књижевник и историчар уметности Драган Јовановић Данилов, чији текст „Магична укрштања“ отвара каталог ове изложбе. 
Током трајања изложбе биће организоване свакодневне пројекције филмова и интервјуа два уметника. 

Такође, 8. септембра ће бити организована и јавна трибина о сликарству Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића.

Пројекат назван Дадо - Љуба - Укрштања, публици нуди по једну капиталну слику ова два велика мајстора европског сликарства и пружа прилику за ново сагледавање значаја ових уметника. 

Миодраг Дадо Ђурић ће бити представљен изузетним делом из 1976-77. године „Диптих Монжавула“ великог формата 150Х500 цм, вишедеценијским власништвом престижног музеја Соломон Гугенхајм из Њујорка, док ће Љуба Поповић бити заступљен веома значајним делом из 1975-76. године „Лепотица дана“ формата 210Х300цм, доскорашњим власништвом париске Галерије Тесе Херолд.

Као идеја за поставку у КЦНС, послужио је чланак „Дадо-рат, Љуба рат и мир“ из 1970. године познатог француског писца и ликовног критичара Алена Жуфроае (1928 - 2015), објављен у париском часопису за савремену уметност Opus International. 

Текст у коме је овај врсни ерудита здружио два пријатеља истражујући њихове блискости и разлике, при том наводећи да је мало сликара као што су Дадо и Љуба чије дело сведочи о поштовању сликарства, запиткујући се и нудећи одговоре о ауторској експресији, занатској изведби, поетском и филозофском садржају стваралаштва ова два великана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести