Изложба дела из колекције Војвођанске банке у Галерији Матице српске

У Галерији Матице српске у припреми је изложба “Одговорно у култури” са 100 најрепрезентативнијих уметничких дела из колекције Војвођанске банке, која ће бити отворена у четвртак, 6. септембра, у 20 сати.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Војвођанска банка је осамдесетих година 20. века започела сакупљање своје уметничке колекције и формирала респектабилну колекцију српске националне уметности која данас броји 796 уметничких дела. Избором сто дела из ове богате колекције показаће се њена стилска и тематска разноликост и пружити увид у најзначајније домете махом војвођанске уметности друге половине ХХ века.

Радови из колекције, како најављују у ГМС крећу се од изразито колористичких, експресионистичко/импресионистичких приказа војвођанске равнице, преко интимистичко обојених, апстрактних арабески, геометризованих пејзажа и мртвих природа. Међу заступљеним ауторима налазе се имена значајних представника војвођанске ликовне сцене, попут Милана Коњовића, Стојана Трумића, Николе Граовца, Бошка Петровића, Стевана Максимовића, Миливоја Николајевића, Анкице Опрешник, Милана Керца, Милана Кечића, Здравка Мандића, Саве Стојкова и многих других.

Сарадња Галерије Матице српске и Војвођанске банке започела је пре две године када је урађен попис богате уметничке колекције банке. У октобру 2016. у Галерији је отворена прва изложба “Одговорно у култури” на којој је представљен најрепрезентативнији део ове уметничке збирке, а реализоване су и едукативне радионице за децу у Новом Саду и Београду. Априла 2017. изложба је гостовала у згради Народне банке у Београду. Осмишљен је и програм мањег обима – Уметнички караван (у избору од пет слика различитих аутора) који је као путујућа изложба приређен у Крагујевцу, Чачку, Апатину, Зрењанину и Суботици.

Војвођанска банка дала је посебан допринос завршетку радова на обнови фасаде зграде Галерије Матице српске прошле године. Сарадња Галерије и банке препозната је као пример добре праксе и награђена је са два признања: Фондација Траг је уручила захвалницу Војвођанској банци за допринос развоју филантропије у 2016. а магазин Diplomacy and Commerce је Војвођанској банци и Галерији Матице српске доделио награду у категорији Bussines and Art за сарадњу на свечаности поводом обележавања годишњице овог магазина.

На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Предраг Михајловић, председник Извршног одбора Војвођанске банке, док ће изложбу званично отворити Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије. Током трајања изложбе, до 20. септембра, биће приређен пратећи програм у виду кустоских вођења суботом (8. и 15. септембар у 13 и 17 сати) и стручно тумачење изложбе музејског саветника Мирјане Брмботе 14. септембра у 19 сати.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести