Изложба Добра Марића у понедељак у Галерији СУЛУВ-а

У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9, у Новом Саду) у понедељак у 19 часова биће отворена изложба слика Добра Марића Марета.
д
Фото: Промо

Његово стваралаштво мр Данило Вуксановић, који ће и отворити изложбу, предстаља као акционо сликарство боје и потеза у сукобу узајамно насталих површина.

- Добро Марић Маре, већ дужи низ година своје сликарство усмерава у правцу уосећавања, како је тај путоказ ка апстракцији именовао Воринер. Смело и неприкосновено, свесно скрајнут од утицаја модерно/технолошке стоглаве видре савремене разуђене уметничке праксе, овај аутор сликарских поља у којим су горе и доле смештени у исту визуелну раван, где се енергетски набоји геста и бојене материје прожимају – остварује низ упечатљивих апстрактних композиција – наводи Вуксановић. - Градећи слику по полоковском усуду аутодијалога, у сталном грчу креативних таласања линија и капања, Добро Марић учитава слојеве понављаних архетипских трагова у одсуству описног. Временом, како мреже линија и репова уплићу и подупиру саму структуру слике, остварују се визуелизације снопова, неземаљских птичијих станишта, слике унутрашњих кретања духовних потенција. Налик бајању, у ритуалном покрету сликарске страсти, аутор испитује границе сопствене запитаности развијајући свест о слици као јединој истини. Са друге стране, назнаке аморфних облика у испрекиданом покрету муртићевске атмосфере широког црног и скоковитог плеса, упућују нас на нови вид савременог хуманизма који не слави човека, већ критички истражује проблем стваралачког у њему. И као да се Добро Марић Маре предаје изазовима на сликарским часовима летења остављајући иза себе на платнима и папирима ковитлаце вировитих предела.

Као да се Добро Марић Маре предаје изазовима на сликарским часовима летења, остављајући иза себе на платнима и папирима ковитлаце вировитих предела (Данило Вуксановић)

Добро Марић Маре сликарство је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду 1993. у класи професора Јована Ракиyића. Живи у Тителу. Поред сликарства активно се бави цртежом, графиком и педагошким радом. Приредио је 15 самосталних и учествовао на двадесетак групних изложби. Више пута је награђиван за свој рад. Изложба траје до 16. марта.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести