Изложба “Дунавске игре престола“ 21. септембра у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба “Дунавске игре престола - пад и уздизање варвара“ групе аутора коју чине Станко Трифуновић, Јелена Ђорђевић, Ивана Пашић, Војислав Ђорђевић и Марија Ћуковић биће отворена 21. септембра у Музеју Војводине и трајаће до 10. октобра, саопштено је данас из ове институције.
muzej vojvodine
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Изложба се реализује поводом одржавања међународне археолошке конференције “Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“, која ће се одржати у Музеју Војводине од 4. до 7. октобра 2021. године.

Поставка представља сумиране резултате старих и нових археолошких истраживања на подручју Српског Подунавља у контексту великих историјских догађаја 1. миленијума нове ере - пре свега кроз материјалну културу варварских народа, предмете свакодневице, керамичке лонце, челично оружје, метални и други накит, који су “тихи, али речити сведоци пред стручним иследницима Прошлости“.

“Од протеривања Адама и Еве из Раја, на обалама Фисона (Дунава), једне од рајских река, људи су у покушајима поновног проналажења Богом им датог Дома, стварали историју Европе. Тек по неки ред записан пером није ни принети небројеним страницама записаним у слојевима земље, које археолози предано ишчитавају сваким новим истраживањем“, наводе организатори поставке.

Аутори изложбе, кустоси из Музеја Војводине у Новом Саду, Народног музеја у Панчеву и Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину дају нови, аутентичан приказ и интерпретацију историјских и археолошких чињеница, појава и процеса на том простору.

Велики део експоната, како је наведено, потиче управо са аутентичних истраживања самих аутора, а они су допуњени експонатима из још осам музеја из Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести