Изложба "Ђура Јакшић. Између мита и стварности"

НОВИ САД: Изложба "Ђура Јакшић. Између мита и стварности" биће отворена 5. априла у Галерији Матице српске у Новом Саду.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Галерија Матице српске и Народни музеј у Београду заједнички реализују изложбу којом ће бити представљено ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, уметника који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности 19. века. 

Изложба представља преко 40 уметничких дела Ђуре Јакшића из више колекција - Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. 

Свеобухватним прегледом, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању. 

Међу изложеним делима је и једна до сада јавности непозната слика из приватног власништва, која чини новину у познавању ликовног стваралаштва овог уметника. 

Сликарски опус употпуњен је делима Јакшићевог књижевног рада и одређеном архивском грађом: писмима, фотографијама и рукописима из фондова Матице српске, Музеја града Београда и Библиотеке Матице српске.

Тиме ће, између осталог, бити указано и на вербално-визуелно прожимање у Јакшићевом уметничком опусу који се препознаје као један од најкомплекснијих у српској средини у коме је дошло до таквог прожимања ликовног и књижевног израза, што представља једну од особености и вредности његовог дела. 

На овај начин омогућено је потпуније сагледавање и разумевање Ђуре Јакшића и његовог уметничког стваралаштва, као и места које оно заузима у српској култури и уметности. 

У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм: стручна тумачења и предавања, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе, као и пројекција играно-документарног филма "Новосадски дани Ђуре Јакшића" у продукцији Радио-телевизије Војводине, који је снимљен поводом организовања изложбе. 

Ауторка изложбе је Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, а изложбу прати двојезични каталог, на српском и енглеском језику, "Ђура Јакшић. Између мита и стварности / Ðura Jakšić. Between Myth and Reality".

Изложба у Галерији Матице српске биће отворена до 21. јуна, након чега ће бити приказана и у Народном музеју у Београду. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести