Изложба "Ђура Јакшић.Између мита и стварности" у Народном музеју

БЕОГРАД: У Народном музеју у Београду вечерас је отворена изложба "Ђура Јакшић. Између мита и стварности" ауторке Снежане Мишић која обухвата 43 уметничка дела великог сликара и песника из неколико музејских колекција, манастира и приватног власништва. 
izlozba jaksic, tanjug
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић подсетио је да је пре тачно годину дана отворен обновљени Народни музеј и да је најбољи начин да се то обележи управо изложба дела уметника који представља "својеврсну српску симбиозу Бајрона и Рембранта".

"Ово је ретка прилика, али врло значајна, да на једном месту видимо преко 40 фантастичних дела Ђуре Јакшића, аутентичног представника српског романтизма, али и евергрина српске ликовне уметности и српске поезије", казао је Селаковић, додавши да "захваљујући Ђури можемо са својом националном уметношћу да свакоме у свету изађемо на црту".

Свечано отварање обновљеног Народног музеја 28. јуна прошле године било је обележено и упамћено управо по слици Ђуре Јакшића "Девојка у плавом". 

"После две међународне изложбе и 250.000 посетилаца, ми вечерас отварамо велику националну изложбу посвећену Ђури Јакшићу. Удружиле су се две националне институције, најстарије музејске институције у Србији, управо око овог великог и изузетног пројекта", рекла је директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

Она је подсетила да је последња велика изложба посвећена Ђури Јакшићу била далеке 1971. године. 

"Зато смо се удружили око изузетне личности, уметника, песника, великог ствараоца, како бисмо тог националног хероја представили нашој публици", истакла је Борић Брешковићева.

Изложба је настала у сарадњи Народног музеја и Галерије Матице српске и обухвата 43 дела из неколико музејских колекција - Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, Скупштине града Београда и манастира Гргетега и Враћевшнице. 

Ауторка изложбе Снежана Мишић, музејска саветница Галерије Матице српске, каже да су се потрудили да то буде што свеобухватнији приказ Јакшићевог стваралаштва, на првом месту његовог ликовног дела, али су кроз представљање стихова указали на вербално-визеулно прожимање као основне карактеристике његовог стваралаштва.

"Његов развојни стваралачки пут је испричан кроз три тематске целине: портретно, религијско и историјско сликарство, а саставни део изложбе јесте и мултимедијална презентација на којој је представљен његов први велики сликарски рад - иконостас цркве у Српској Црњи", рекла је Мишићева Танјугу.

Изложба је претходно, од 5. априла до 21. јуна, била постављена у Галерији Матице српске где је, према речима ауторке, била изузетно добро посећена.

"Сваког дана смо имали велики број деце школског узраста и свако је могао да упозна Ђуру Јакшића из различитог угла и кроз различите сегменте његовог стваралаштва, јер изложба јесте посвећена његовом сликарству, али ту је и добар део његовог књижевног рада и одређена архивска грађа", истакла је Мишићева.

Оно што је посетиоце највише занимало јесте Ђурин живот, који је, подсећа Снежана Мишић, био врло динамичан, турбулетан, трагичан.

"Сама чињеница да је за својих 46 година и таквог живота успео толико да оствари, импозантно је, и то је поткрепљено називом изложбе, јер су читав његов живот и стваралаштво били између мита и стварности. Желели смо можда да те митове и анегдоте мало мистификујемо, јер Ђура Јакшић јесте један од наших уметника о коме је понајвише и писано, али је питање колико ми о њему заиста знамо", нагласила је Мишићева.

Изложба у Народном музеју у Београду биће отворена до 15. септембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести