Изложба Душка Стојановића у Галерији Рајка Мамузића

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића у среду у 19 часова биће отворена изложба новосадског уметника Душка Стојановића “Петар и ја – рефлексија и подстицај у сликарству.
rajko mamuzic, rajka mamuzica, yt
Фото: Dnevnik.rs

Циљ поставке је да актуелизујући вредности богате колекције Рајка Мамузића представи дело актуелних уметника који су у свом раду дошли у додир са ауторма из фонда. Сликар и графичар Душко Стојановић одлучио се да представи радове настале под утиском који је на њега оставио Петар Омчикус, као и његова ликовна поетика и воде дијалог с овим значајним аутором из Мамузићеве збирке.

На изложби ће бити представљено двадесет девет уља на платну, насталих током протекле једне и по деценије, када је дефинисана сликарева зрела фаза стваралаштва. Лични однос и сећање на пријатељство са Петром Омчикусом, једним од најпознатијих стваралаца српске и југословенске уметности ХХ века, Душко Стојановић истиче кроз дело “Срделе” из 2014. године прикључено овој изложби, из Стојановићеве приватне колекције, које представља последње Омчикусово дело у техници уља на платну. Изложбу прати и велики број фотографија из личне архиве аутора.

Душко Стојановић (Чуруг, 1960) дипломирао је на одсеку за сликарство Академије уметности у Новом Саду 1986. Од 1989. до1993. похађао је специјализацију за графику на Високој школи ликовних уметности у Братислави (Словачка), у класи професора Албина Бруновског. Од 1987. је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине, а члан групе „Емисао“ постао је две године раније. Члан је Удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“ од 1993. као и париске асоцијације „Маисон дес Артистес“ од 1997. Од 1996. до 2014. живео је и радио у Паризу. Самостално излаже од 1983. у Србији, Словенији, Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској и САД. До сада је приредио 33 самосталне и учествовао на више од 180 колективних изложби.

Изложбу, чији је аутор виши кустос Ана Ракић, отвориће Гордана Крстић Фај, историчарка уметности, а може се погледати до 4. новембра.       

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести