Изложба филмских плаката „Трагови једног времена”

БЕОГРАД: Вечерас је отворена изложба „Трагови једног времена: Филмски плакат 1970-1979”.
p
Фото: Ilustracija

У Дворани Културног центра Београда представљен је 41 филмски плакат из периода од 1970. до 1979. године из фундуса и архиве Филмског центра Србије.

Нову атрактивну поставку званично је отворио директор ФЦС редитељ Гордан Матић, који је приметио да је најновији пројекат заправо “много више од саме изложбе неких филмских плаката”.

Увек ми је задовољство и част наћи се у овом простору испред Филмског центра Србије, јер је ово место где увек осећамо добродошлицу, рекао је Матић.

Он се сложио са ставом уредника филмског програма Ивана Аранђеловића да је ДКЦБ “место доброг филма”.

Мирољуб Вучковић, познати филмски радник, бивши директор ФЦС-а, сада уредник међународне сарадње у истој установи, сматра да је ходник ДКЦБ-а као свети простор и да је увек био дом доброг филма.

Према његовим речима, филмски плакат је у то доба био начин комуникације са гледаоцима, посетиоцима биоскопа, био мамац за публику, да у што већем броју купују карте и да остварења буду гледана, а да је данас на неки начин плакат за филм превазиђен.

Публика је дуж целог хола ДКЦБ-а вечерас имала прилику да гледа плакате урађене за популарне ратне спектакле: „Сутјеска“ Стипе Делића, „Ужичка република“ Жике Митровића, „Валтер брани Сарајево“ (најгледанији југословенски филм, деценијама хит у Кини) и „Партизанска ескадрила“ истог режисера Хајрудина Крвавца, и други.

У избору су се нашли и плакати за филмове „Црвени удар“ Предрага Голубовића, „Двобој за јужну пругу“ Здравка Велимировића, „Окупација у 26 слика“ Лордана Зафрановића, „Издајице и ратни злочинци“ Столета Јанковића, „Нокаут“ Боре Драшковића, „Љубавни живот Будимира Трајковића“ Дејана Караклајића, „Човек кога треба убити“ Вељка Булајћа, “Национална класа” Горана Марковића, “Пас који је волео возове” Горана Паскаљевића”, “Повратак отписаних” Александра Ђорђевића, “Хајка” Живојина Павловића, “Луде године” Зорана Чалића, укупно 41 плакат антологијских остварења бивше СФРЈ.

Изложба ће трајати до 10. јула у Филмској галерији КЦБ-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести