Изложба фотографија у ГМС: Галерија, уметност, публика

НОВИ САД: У Галерији Матице српске вечерас у 19 часова отвара се изложба фотографија “Кроз објектив: Галерија, уметност, публика”.
gms izlozba
Фото: Viši arhivator Đorđe Čvarkov u novoj ulozi

Идеја о пројекту у чијем фокусу ће бити однос музејских стручњака и посетилаца према Галерији, уметности и култури зачета је лане када је Галерија Матице српске обележавала 170 година од оснивања Музеума Матице српске, као и завршетак радова на обнови зграде.

Галерија је ових дана добила награду за пројекат године Националног комиктета ICOM-a Србије за обележавање овог значајног јубилеја.

Првобитна идеја је била да се фотографијама запослених у Галерији рађеним у старој техници остави траг о онима који су изнели тај замашни посао комплетне ревитализације зграде. Међутим, по речима управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски сам тај процес фотографисања је био толико занимљив и за њих поучан да су одлучили да га прошире и на публику и позову је да се слика испред својих омиљених дела из богате колекције ГМС. Желели су да покажу да уметничка дела која се чувају у музејима само у интеракцији с публиком остварују своје вредности и значај. На тај начин настала је ова изложба на којој су кроз објектив фотографа Предрага Узелца са новосадске Академије уметности представљени стручњаци Галерије, личности из сфере популарне културе Новог Сада, као и заинтересовани посетиоци који су се фотографисали испред својих омиљених уметничких дела из сталне поставке.


Манифестација “Музеји за 10”

Током следеће недеље од 14. до 20. маја музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције у 45 градова широм Србије приређују манифестацију “Музеји за 10”.

Током ове Националне недеље музеја, ГМС ће бројним бесплатним програмима свакодневно од 10 до 22 сата кроз кустоска и конзерваторска вођења као и програме за децу представљати своје изложбе и сталну поставку.

Припремљен је и богат целодневни програм за Европску ноћ музеја, 19. маја.


Предраг Узелац успео је да пронађе спону између портретисаних и одабраних слика и створи својствену ликовност у односима човек–уметност–простор. Својим зрелим уметничким приступом и добрим познавањем како старе, тако и савремене технике фотографије, изложеним радовима удахнуо је снажну уметничку димензију. Циљ ове поставке је да се сви који дођу прошетају и кроз сталну поставку, а моћи ће да пронађу “своје” дело у њој и фотографишу се и тако и они постану део изложбе. Током трајања изложбе биће приређен и пратећи програм у виду стручних тумачења и креативних радионица за децу. Изложба је приступачна за особе које користе инвалидска колица, а отварање ће бити прилагођено глувим и наглувим особама, јер је обезбеђен тумач за знаковни језик.

На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Предраг Узелац, фотограф и Марија Вребалов, саветница за универзални дизајн и приступачност. Изложба је отворена до 11. јуна.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести