Изложба Француски стрип у Панчеву

БЕОГРАД: Француски стрип уметници Тијери Гитар и Мирјана Мишлов представиће своје радове на изложби "Француски стрип" 8. октобра у оквиру Нова Фестивала у панчевачкој Галерији Милорада Бате Михаиловића.
strip
Фото: Tanjug

Отварање изложбе заказано је за 8. октобар 2019. године, у 20 сати.

Нова Фестивал организује удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у партнерству са Културним центром Панчева.

Изложба ће бити отворена до 18. октобра, а улаз је слободан.

Тијери Гитар је стрип аутор и илустратор. Своје радове је почео да објављује у француским фанзинима осамдесетих година, а почетком деведесетих заједно са Мирјаном Мишлов креира властити часопис Ла Пиеувре, и почиње редовно да излаже у култној галерији - књижари Ун Регард Модерне у Паризу.

Цртачки стил овог аутора карактерише линија налик на дрворез, као и живе боје које користи да нагласи свој неконвенционални, црни хумор, зачињен поезијом и друштвеном критиком.

Његов илустраторски рад је редовно објављиван у угледним, премда међусобно разнородним публикацијама као што су Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Нова, Политис, а аутор је и бројних књишких илустрација, те дизајна ЦД издања.

Тренутно завршава своју аутобиографију у стрипу.

Еволуирао сам на панк сцени. Званична штампа нас није представљала и зато смо стварали фанзине. Било их је пуно током осамдесетих. Било је практичније да тако представите свој рад, свако је могао да створи нешто своје, рекао је Гитар о својим почецима.

Мирјана Мишлов, рођена 1966. године у Паризу, сценаристкиња је и списатељица југословенског порекла.

Почев од 1990. године, заједно са супругом Тијеријем Гитаром, уређивала је Ла Пиеувре, фанзин за промоцију стрипа, графичког и књижевног изражавања.

Ауторка је памфлета против рата у бившој Југославији La bourse ou la vie. Учествовала је на бројним другим властитим и ко-ауторским пројектима са Тијеријем Гитаром, а тренутно раде на новом анимираном филму, као и на Гитаровом аутобиографском графичком роману.

Нова Фестивал је вишедневна уметничка манифестација основана 2015. године са циљем да публици представи савремене уметничке праксе, са нагласком на експерименталне приступе и слободу у комбиновању жанрова и стваралачких техника.

Након неколико издања са музичким програмом у фокусу, Нова Фестивал се у последње две године све интензивније бави модерним ауторским стрип стваралаштвом, које чини окосницу овогодишњег програма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести