Изложба графика Татјане Мартицки у Малом ликовном салону

НОВИ САД: Изложба графика Татјане Мартицки „Отисак наранyастог“ биће отворена у среду 27. априла у 19 часова, у Малом ликовном салону КЦНС, на Булевару Михајла Пупина, и моћи ће да се погледа до 15. маја.
i
Фото: Ilustracija

- Серија графика настала током вишегодишњег истраживања, заокружена под називом „Отисак наранyастог“, представља резултат рада усмерен на питања пејзажа као теме у уметности у контексту савремених промишљања о природи и нашег односа према њој, као и истраживања у оквиру саме графике, њених изражајних могућности и потенцијала – подсећа Татјана Мартицки.

Примењен графички поступак заснива се на комбиновању техника дубоке и високе штампе, с акцентом на експерименталном процесу обраде графичких матрица. Реч је о матрицама насталим од делова одбачених металних објеката пронађених на отпадима секундарних сировина, како наводи ауторка, које су рециклажом и даљом интервенцијом добиле ново значење и употребну вредност.

- Оно што наранyасто у називу означава јесте својеврсна метафора бунта и антагонизма према природној околини властитог боравка и одрастања. Пејзаж овде представља белешку потраге за инспиративним и атрактивним моментима пронађеним у природи, постављајући се као антипод пољопривредном пределу као вештачкој творевини геометријски издељених парцела. Овој функционалној социоекономској улози природе супротстављена је визија пејзажа фантазије којим се бележе тренуци ћудљивости и опирања наметнутој униформисаности. Разбијањем строге геометријске схеме дифузним распростирањем светлости и боје, тежиште је стављено на широку и јарку колористичку палету, с посебним акцентом на тоновима наранџасте. Идеја је да вибрантан и готово надреалан колорит измести приказани пејзаж из његове уобичајене палете, где је наранџаста као боја озарења и виталности уједно и метафора чежње за виталном природном околином већег биљног диверзитета – истиче Татјана Мартицки.

Студије графике Татјана Мартицки је завршила 2019. на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Анице Радошевић Бабић, а потом мастер академске студије 2021. Од 2020. је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ). До сада је свој рад приказала самостално и на преко 60 групних изложби у земљи и иностранству. Учесница је више радионица и пројеката, а по позиву је учествовала на неколико графичких ликовних колонија (Смедерево, Богданци у Северној Македонији). Од ове године је чланица волонтерског тима галерије „Шок задруга“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести