Изложба Марине Абрамовић најављује катарзу српског друштва

БЕОГРАД: Ретроспективна изложба "Чистач" Марине Абрамовић у Београду најављује катарзу српског друштва, казао је Танјугу сликар и визуелни уметник Никола Коља Божовић.
e
Фото: Youtube Printscreen

Отварање ретроспективне изложбе "Чистач" Марине Абрамовић заказано је за 21. септембар у Музеју савремене уметности у Београду.

Божовић напомиње да Србија коначно исправља своје грешке из прошлости.

" Када је 2010. године Марина Абрамовић имала велику ретроспективну изложбу у музеју модерне уметности МоМа у Њујорку, коју је видело пола милиона људи, нико из српских музеја или српских званичника није присуствовао том великом светком догађају у области културе и уметности", рекао је Божовић и додао да је такав "сплет околности" данас немогућ.

Божовић напомиње да изложба Марине Абрамовић у Београду има подршку великог дела друштва и да влада велика заинтересованост и у врху власти у Србији.

"Култура у Србији излази са периферије и приближава се фокусу. Чини ми се да богати људи више не прекидају телефонске позиве када чују реч савремена уметност. Изложба Марине Абрамовић је изузетно битан догађај за целу Србију и на известан начин та изложба најављује катарзу српског друштва", казао је Божовић.

Према његовим речима, међу артефактима који чине поставку изложбе наћи ће се и уља на платну Марине Абрамовић.

"Тај податак је посебно узбудљив за све поштоваоце Марининог дела и препоручујем свима да обавезно погледају та уља на платну. Овакве изложбе постављају Србију светски систем уметничких догађаја и отвара пут и могућност нашим младим уметницима да једног дана равноправно наступају са својим колегама оз света", казао је Божовић.

Како каже, изложба "Чистач" Марине Абрамовић представља неку врсту магнета за мислеће људе из региона и света.

"Изложба Марине Абрамовић је прилика да Београд озваничи своју позицију уметничке престонице у региону. Многи значајни људи, директори музеја и галерија ће допутовати у Београд", рекао је Божовић.

Најскупљи делови ове изложбе "Чистач" су архитектура и опрема.

Простор музеја је незахвалан за видео-радове јер има сувише стакла па су у музеју постављени модули, архитектонски изграђени сегменти од челика који би требало да држе мониторе.

Кроз музеј је развучено око 40 километара електричних каблова како би се апарати укључили.

Изложба ће бити распоређена на свих пет спратова музеја и зато је цела стална поставка скинута.

Дела су склоњена у складишта изван ове зграде, а према уговору, све што је пристигло у вези с изложбом "Чистач", дакле сви сандуци морају да буду у музеју.

Буџет за изложбу Марине Абрамовић је око 150 милиона динара, држава је од тога издвојила 78 милиона динара.

Сваки рад Марине Абрамовић кошта између 300.000 и 400.000 евра, а биће изложено око 120.

Међутим, око 36 најсавременијих апарата, чија је цена око 300.000 евра, остаће после ове изложбе у трајном власништву МСУБ, а део ће отићи у друге институције културе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести