Изложба на Петроварадинској тврђави: Српска Атина између два века

НОВИ САД: Старе фотографије, књиге и предмети из историје Новог Сада, добили су ново отелотворење, када је новосадски уметник Бранислав Радошевић одлучио да настави капитално сликарско дело „Поетика новосадског артефакта1890-1920“.
i
Фото: Ilustracija

Чаролије из вароши новосадске, кроз 21 нову слику, данас од 19 сати биће на располагању Новосађанима. Тада ће у Атељеу Радошевић крај сата на Петроварадинској тврђави, чувеној Галерији ИТД (Институт за трансфузију дизајна), бити отворена изложба „Српска Атина између два века“.

– У овај пројекат сам унео своје животно и уметничко искуство – рекао је Бранислав Радошевић. – То је прича о онима који су градили Нови Сад,  о људима различитих вера и нација који су оставили аутентичне печате на овим просторима.

Слике су настале као плод дугогодишњег Радошевићевог проучавања новосадске историје, менталитета и навика људи који су у њему живели. Све то је проузроковало „гемишт културе“ подно Петроварадинске тврђаве, а плодни сликар га је на сјајан начин по ко зна који пут презентовао својим суграђанима.

Д. Кн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести