Изложба Ненада С. Лазића у Галерији Форма

НОВИ САД: У Галерији “Форма” УПИДИВ-а (Илије Огњановића 3) вечерас у 19 часова отвара се изложба дигиталних графика “Аутописи- Deep Space” новосадског графичког дизајнера Ненада С. Лазића.
izlozba lazic
Фото: Ilustracija

Радови који ће бити представљени у себи синтетишу две категорије дигиталне уметности – software art и digital imaging. Software art Лазић реализује употребом софтвера IO Graphica који, како објашњава др Здравко Рајчетић, теоретичар уметности, у реалном времену бележи његове покретем курсора у редовној употреби рачунара у обављању посла графичког дизајнера, док са друге стране применом дигитал имагинга он материјализује низ дигиталних принтова, односно алгоритама који су визуелизовани као синапсе и чворишта произашлих из стваралачких активности уметника. Иако асоцира на гестуално акционо сликарство например Џексона Полока, код аутописа, по речима Рајчетића, уметник нема никакву визуелну контролу током стварања дела. Аутописи настају скривени од аутора, док он креира визуелне идентитете, обликује књиге, дизајнира часописе. И само повремени поглед на “прозор” у позадини открива свемир који је до тада створен.

Ненад С. Лазић (Зрењанин, 1974) дипломирао је на новосадској Академији уметности група за графичке и визуелне комуникације 2002. До сада је имао четири самосталне изложбе илустрација и плаката и учествовао на више од 60 групних у земљи и иностранству. Добитник је 17 награда из области графичког дизајна и графике.

Изложба ће бити отворена до 8. јануара.

Н.П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести