Изложба Николе Коцића у Културном центру Новог Сада

НОВИ САД: У Ликовном салону Културног центра Новог Сада у Католичкој порти 1. фебруара у 17 часова отвара се прва самостална изложба Николе Коцића под називом“Редизајнирање простора”.
i
Фото: Ilustracija

Човеков емоционални живот бива условљен факторима спољашњости која га окружује, а највише оне њему најближе, оне у којој живи, ради, одраста, објашњава аутор своје истраживање “Редизајнирање простора” у коме је засупљено размишљање о делању унутар овог система.

По Коцићевим речима, под делањем се подразумева преиспитивање сопственог окружења, садржаја који га чине и директан утицај на њих. Један од добрих начина да се утиче, како каже уметник је чишћење, одбацивање већ постојећих садржаја и креирање нових. Једноставност и минимализам новонасталих садржаја могу бити корисни као противтежа све већем броју садржаја којима је савремени човек изложен свакодневно. У овом истраживању аутор дотиче и идеју породичне куће, првобитног станишта човека и испитује колико дубоко је у нама урезано оно што смо у њој научили и можемо ли одбацити нешто од тога, ако не све.

Никола Коцић (Лесковац, 1995) средњу школу за текстил и дизајн завршио је у Лесковцу 2014, а Факултет уметности у Нишу, смер сликарство 2018. у класи професорке мр Катарине Ђорђевић. Тренутно је на мастер студијама на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорке Марине Војводић где ради на завршном раду “Редизајнирање простора”. Учесник је више колективних изложби, фестивала ПозитивНи у Нишу 2014. и део тима који је осликао унутрашњост студентског дома у Нишу 2016. Добитник је стипендије Доситеја коју додељује Министарство омладине и спорта 2018. и 2020. године.

Изложба ће бити отворена до 17. фебруара.

Н. П.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести