Изложба о филмским плакатима од 1. априла у ДКЦБ

БЕОГРАД: Изложба "Трагови једног времена - Филмски плакат 1945-1970", на којој ће бити представљени филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије, биће отворена за публику од 1. априла у Филмској галерији Дворане Културног центра Београда, и трајаће до 15. маја, најављено је из Филмског центра Србије.
Plakat filma Hotel Beograd Foto: promo
Фото: Плакат филма Хотел Београд Фото: промо

За изложбу је одабрано 50 плаката филмова који су настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века, и представљају значајна дела југословенске кинематографије, као што су "Скупљачи перја", "Кад будем мртав и бео", "Рани радови", "Марш на Дрину", "Капетан Леши" и многи други.

Званичног отварања због противепидемилошких мера неће бити, али ће медијима на располагању бити директор Филмског центра Гордан Матић и Јован Чекић, аутор поговора за каталог изложбе.

У поговору Јована Чекића, између осталог, пише да су "филмски плакати део младости, незамењиви топоси кривудаве линије одрастања, који су формирали читаве генерације у нарастајућем медијском хаосу.

"С појавом нових канала дистрибуције, најпре ВХС, ДВД-а, потом, мреже и различитих платформи попут Нетфиxа, чини се да филмски плакат није изгубио на својој вајности, напротив, у дигиталном окружењу само је постао прилагодљивији", пише Чекић.

Након Културног центра Београда, изложба ће обићи 18 градова Србије и биће постављена у биоскопима и културним центрима чланица Мреже киноприказивача Србије.

Поред тога, изложба ће бити и део фестивалског програма Мреже фестивала: Фестивала европског филма Палић, Фестивала сниматељских остварења "Слика у покрету" у Новом Саду, ЛИФФЕ у Лесковцу, Фестивала глумачких остварења "Филмски сусрети" у Нишу, Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, и Фестивала ауторског филма у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести