Изложба Сање Сремац у Културном центру Новог Сада

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада, Католичка порта 5, данас ће бити постављена изложба “Фузија” београдске уметнице Сање Сремац. Уз прописане мере заштите изложба ће моћи да се погледа до 1. јуна.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Основна идеја за изложбу врти се око фузије и контраста, света око нас и онога што је у нама самима, каже Маја Шкаљац Станошевић, историчарка уметности, наводећи да ауторку интригирају и инспиришу везе и конекције између људи и природе, осећања и чула, процеси сједињавања и стапања, мириси и додири… Све скулптуре, панои, зидне и подне инсталације су израђене у техници каменине у врло смелим комбинацијама са песком, стаклом и металним елементима. Целу поставку Маја Шкаљац Станошевић види као озбиљно припремљену и осмишљену игру форми, материјала и боја (црвена, црна и бела). Облици и симболи су пуни живота, материјали својим саставом, тврдоћом и компактношћу дају одређени моћни тон експонатима, а контрасти боја подсвесно утичу на посматрача и у нама изазивају различита емотивна стања. Називи радова („Точак”, „Вирус”, „Логореја “, Red Holes, Repercussion, Waves, „Прочишћење“, Дистанце… ) нас још јаче увлаче у представљену иконографију (круг, точак, рупа, таласи, бодље, вирус) и упућују нас на озбиљно промишљање о нашој стварности, о микро и макро свету на који нам ауторка својим ликовним језиком указује.

Сања Сремац (Београд, 1969) је визуелна уметница која се бави керамиком у форми скулптура и инсталација, спаја класичне и савремене стваралачке праксе. Дипломирала је на ФПУД-у на одсеку керамика и стакло. Од 1992. учествовала је на преко двеста жирираних групних изложби у земљи и иностранству, бројним колонијама, радионицама и фестивалима. Радови јој се налазе у приватним збиркама и установама културе. До сада је приредила 14 самосталних изложби. Поред керамике бави се дигиталним уметностима, а води и ликовну радионицу ,,Глинардина’’ за децу и одрасле.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести