Изложба "Сава Шумановић и тајна под куполом" у Паризу

Изложба "Сава Шумановић и тајна под куполом", којом Галерија Матице српске обележава 180 година дипломатских односа Србије и Француске, биће отворена 17. маја у Културном центру Србије у Паризу.
r
Фото: Youtube Printscreen

Француској публици биће представљен део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану "La Coupole" на Морнпарнасу 1927. године.

Поред припремних скица за стуб, са представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана, који је тридесетих година био центар уметничког живота Париза, реплика ступца, као и избор Шумановићевих слика из колекције Галерије Матице српске.

Ауторка изложбе и директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски је, на данашњој конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања, рекла да су истоимену изложбу организовали 2013. године у Галерији, када су у приватном власништву открили скице за стуб париског локала и помислили да су пронашли доказ за "тајну под куполом", односно Шумановићево учешће у групи од 27 уметника који су радили на уређењу кафеа "La Coupole".

"Сада смо одлучили да француској публици прикажемо и 12 дела из Галерије Матице српске и тиме покажемо како су француска уметност и Париз утицали на стваралаштво Саве Шумановића који је у више наврата боравио у Паризу", објаснила је Палковљевић Бугарски.

Изабрана дела указују на тематска и стилска опредељења Шумановића и његов развојни пут од фазе праћења актуелних уметничких трендова током боравка у Паризу 1920/1921, од 1925. до 1928. и 1929. године, до њему својствене поетике остварене по повратку у Шид 1930.

Саставни део изложбе биће и филм "Четири каријатиде" Игора Антића, који живи и ради у Паризу, а он је свој видео рад засновао на представама за стуб, али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва.

Филм, како је објашњено на конференцији за новинаре, настоји да укрштањем приказа амбијената Париза и Шида, као и ликовних дела Саве Шумановића, насталих у овим срединама, представи сликарев уметнички свет, а музику је радила Александра Вребалов.

Помоћница министра културе задужена за међународну сарадњу Асја Драча Мунтеан истакла је да пројекти попут овог на најбољи начин показују везе између Француске и Србије током 20. века, као и актуелне.

Она скренула пажњу да је током 2018. године у Културном центру Србије у Паризу реализовано 38 пројеката (девет изложби, седам позоришних представа, осам трибина, 12 музичких догађа и два филмска програма) и да им је тежња да привуку француску публику и Французима и њиховим гостима представе српску културу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести