Изложба Тело као скулптура у МСУВ-у

НОВИ САД: Олег Кулик, уметик перформанса и један од кључних аутора савремене уметничке сцене Русије приређује самосталну изложбу “Merry-go-round” која се отвара вечерас у 20 часова у Музеју савремене уметности Војводине (Дунавска 37).
i
Фото: Ilustracija

Отварању ће сат раније претходити ауторско вођење кроз изложбу. Овај уметник је већ гостовао у МСУВ када је 2017. у оквиру међународне изложбе “МИГ21” премијерно извео перформанс “Фонтана”, а сад се први пут у Србији представља самосталном ретроспективном изложбом.

Поставку чине његове антологијске акције из 1990-их и чувени амблематски перформанси из серије Бесни пас, Гризем Америку, Америка ме гризе, фото-колажи из 2000-их, као и нови концепт реализован кроз Мастер клас – перформанс у којем су позвани да учествују студенти вајарства и остали заинтересовани за сарадњу с аутором.

Представљајући свој уметнички пут Кулик указује да је на почетку радио прозирне фигуративне скулптуре од стакла које се ником нису свиђале. Затим је постао извођач/перформер, направио је огроман скандал са човеком који улази у улогу пса, добио је прилику у  Деитћ  пројекту, и након тога осетио је слободу да настави као уметник.

Перформанси који на овој ретроспективи буду представљени односе се на период вајарства са којим је и започео своје уметничко стваралаштво почетком 1980-их. Зато посматра своје перформансе као вајар и како објашњава може да види нове аспекте тела које је као скулптура што га сада интересује, а раније му је било занимљиво тело у ситуацијама.

Олег Кулик (Кијев, 1961) сматра се једним од оснивача акционизма у постсовјетској Русији. Кроз свој рад истражује однос политике и моћи, емоционалне и физичке аспекте односа између људи и животиња, нормалности и девијације, кича и уметности. Дипломирао је на Краљевској уметничкој школи 1979, а каријеру је почео као кустос у галерији Регина у Москви, где су његове неконвенционалне изложбе одмах привукле пажњу. Од 2000-их година, претежно се бави техникама као што су фото-колаж, вајарске инсталације, пиктурална уметност и перформанс. Учествовао је на многим међународним пројектима као што је Венецијанско бијенале, фестивал Манифеста, а његова дела се чувају у музејским колекцијама широм света. Добитник је бројних међународних награда, као и медаље Заслужни Руске академије уметности.

Изложба, чији је кустос Сања Којић Младенов, се реализује у оквиру међународног пројекта Риск ћанге (ризикуј промене), подржаног од стране програма Европске уније "Креативна Европа", а траје до 20. маја.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести