Изложба "Тито у Африци" у Венде музеју у ЛА

БЕОГРАД: Изложба "Тито у Африци - слике солидарности" Музеја Југославије биће постављена од 23. јуна до 20. октобра у Венде музеју у Лос Анђелесу (САД), специјализованом за теме Хладног рата и социјализма.
los andjeles, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Након успешног гостовања у Музеју Пит Риверс (Велика Британија) 2017. године, ова изложба ће још једном показати колико су значајни артефакти Музеја Југославије, као сведочанства о времену солидарности са Африком и Трећим светом у борби за независност, али и да су незаобилазан део светске културне баштине.

Изложба је резултат сарадње истраживача у оквиру пројекта "Социјализам постаје глобалан - везе између земаља другог и трећег света" Универзитета у Ексетеру и Музеја Југославије. 

Реализована је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Британског савета за уметност и хуманистику. 

Изложба приказује променљив однос две основне компоненте: друштвене вредности солидарности и антиколонијализма с једне, и формалне репрезентације међудржавних сусрета на највишем нивоу с друге стране. 

Вредности о којима је реч биле су заједничке земљама трећег света са којима је Југославија шездесетих и седамдесетих година прошлог века делила уверења и циљеве. 

Гостовање у Венде музеју је прилика да се америчкој публици и њиховим истраживачима представи и фото-архив Музеја Југославије кроз избор фотографија снимљених од педесетих до седамдесетих година прошлог века, током путовања Јосипа Броза Тита и његове супруге, Јованке Броз, у афричке земље. 

Фотографије које су кустоси одабрали за ову изложбу бележе Титове сусрете са значајним историјским личностима, међу којима су етиопски цар Хајле Селасије, египатски председник Абдел Гамал Насер и први премијер и председник Гане Кваме Нкрума.

Аутори пројекта, као и текстова у истоименој књизи која прати изложбу, су историчарка Радина Вучетић (Филозофски факултет Универзитета у Београду), независна кустоскиња и теоретичарка уметности Ана Сладојевић, историчар Пол Бетс (Универзитет у Оксфорду) и кустос историчар Радован Цукић (Музеј Југославије). 

Кустоскиње изложбе "Тито у Африци - слике солидарности" су Ана Сладојевић и Мирјана Славковић.

Изложбу "Тито у Африци - слике солидарности" у Музеју Југославије од краја јуна до краја октобра 2017. године видело је више од 50.000 посетилаца.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести