Изложба у новосадској Галерији Стуартс: Цртежи професора Академије уметности

У новосадској Галерији Стуартс Средњоевропског културног центра (у пасажу Дунавске 8) вечерас у 19 часова биће отворена изложба радова из збирке Кабинета цртежа Катедре за цртање Академије уметности у Новом Саду.
stuarts
Фото: Printscreen/http://www.sekcns.org/

Кабинет малог цртежа је основан 2007. на иницијативу професорке Јелене Трпковић на Катедри за цртање. Кабинет сада чини неколико стотина радова који пружају увид у продукцију савременог цртежа од уметница и уметника најмлађе генерације до реномираних аутора са територије Војводине и Србије. Кабинет има три колекције: Кабинет професорских цртежа, Кабинета студентских цртежа и Поклон колекције. Свака колекција представља разноврсност стваралаштва у области цртежа у најширем смислу: у погледу коришћених техника и материјала, цртачких подлога, уметничких поетика, поступака и формата.

На изложби која се отвара вечерас биће представљен избор цртежа из Кабинета професорских цртежа и Поклон колекције. Селекцијом радова се; како наводе организатори желело да укаже на присуство цртачких пракси данашњице као и на непрестану радозналост уметница и уметника да у цртачком медију остваре своје идеје кроз богатство цртачких приступа и мотива фигуративног, наративног, апстрактног и истраживачког израза. Кабинет малог цртежа је јединствена колекција уметничких радова у медију цртежа на нашим просторима и чини незаменљиву архиву актуелне уметничке грађе. Кроз представљање ових дела учињене су видљивим драгоцене праксе које су уметници поверили збирци као наслеђе за проучавање савременог стваралаштва у области ликовне уметности.  

Међу радовима који ће бити представљени су цртежи Бранимира Карановића, Зорана Тодовића, Драгана Хајровића, Косте Богдановића, Зорана Грмаша, Слободана Кнежевића Абија, Бошка Петровића, Бранке Јанковић Кнежевић, Милош Вујановића, Миодрага Нагорног, Анђелке Бојовић, Јована Ракиџић, Вишње Петровић, Богумила Карлавариса и Душана Тодоровића. Изложбу су приредили др Драгана Б. Стевановић, ванредни професор и др Небојша Лазић, доцент Катедре за цртање Академије уметности.        

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести