Изложба Владимира Лалића у КС Свилара

НОВИ САД: У Културној станици Свилара у среду у 18 часова отвара се изложба „Voir à travers moi – You see through me” младог београдског сликара Владимира Лалића која обухвата серију његових до сада неизлаганих радова на плексигласу.
l
Фото: Vladimir Lalić: You see through me/Ilustracija

Ово је прва изложба у Новом Саду аутора који је већ стекао међународну репутацију. Лалић је први српски уметник који је 2017. добио престижну награду која носи име Пола Луја Вајлера, једног од славних чланова Академије лепих уметности, а у Паризу се додељује већ дуги низ година као подстицај за развој сликарства. За ову награду предложио га је Владимир Величковић, наш истакнути уметник и фрацнуски академик који је пратио Лалићев рад још од 2013, када је добио прву награду за цртеж из његове фондације. Више пута је излагао у Паризу, где је био и на тромесечном резиденцијалном боравку, а ушао је у најужи избор и за још једно француско признање за сликарство из Фонда Антоана Марена. На изложби у Новом Саду биће представљени радови који су резултат експеримента са новим медијима и материјалима, али са већ препознатљивим снажним цртачким рукописом овог уметника. Посебан нови сегмент у његовом стваралаштву сачињавају и звучно- визуелне инсталације, објекти са лед расветом и имплементираним звучницима који чине ову изложбу и интерактивном.

Лалић осветљава мрачне, болне и узнемирујуће пориве, бучно и виртуозно. Лалићева слика је позорница на којој се бесрамно смењују призори ауторове интимне гротеске. Карактери играју симболичку и стварну улогу у истој равни. С тим у вези је и њихова представа мање или више реалистична. Док је у тематском смислу експресиван, у техничком погледу Лалић је прецизан и уравнотежен. Његова способност да овлада простором слике учвршћује узнемирујући садржај до нивоа напетости која се у посматрачевом искуству разрешава кроз суочење са сопственом амбивалентношћу. Кад погледамо у лице свом страху често ћемо се сусрести са одразом у огледалу. Оно што нас највише плаши јесте одсуство (само)контроле. Хумор је присутан као контрапукт драматичној тематици која је у фокусу Лалићевог рада. Израз је отпора који аутор пружа идентификацији са тим садржајем, наводи Ксенија Маринковић, историчарка уметности.

Владимир Лалић (Београд, 1983) дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду (2008), а 2010. је завршио специјализацију на Факултету ликовних уметности, одсек графике. До сада је приредио 25 самосталних и учествовао на више од 60 колективних изложби. Поред Париза излагао је и у Њујорку, Сингапуру, Трсту. Лалић се упоредо бави и музиком као фронтмен групе “Организовани хаос”, али и као солиста у операма и мјузиклима Мадленианума.

Изложба коју заједнички организују Француски инстиут у Србији и Фондација Нови Сад европска престоница културе биће отворена до 10. новембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести