Изложба Жилниковог филмског стваралаштва у Бечу

НОВИ САД/БЕЧ: Импозантно педесетогодишње филмско стваралаштво редитеља Желимира Жилника биће представљено на изложби „Shadow Citizens “ у чувеној Галерији Кунстхале у Бечу.
zelimir zilnik
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Ово је једна у низу манифестација, ретроспектива и и критичарских ођека које се последњих година организују у свету где је велико интересовање за дело овог аутора препознатљивог по пермаментним трагањима у домену ангажованог филма. Вишедеценијско настојање нашег филмског редитеља да на великом платну скрене пажњу на судбине малих људи- маргинализованих, потлачених, незаступљених и искривљено приказаних чланова друштва- тема су ове изложбе која ће трајати од 24. октобра до 17. јануара.

Од својих почетака бављења филмом, шездесетих година 20. века, када се у Југославији развија амтерска филмска сцена Жилник је снимио више од 50 филмова који су често сврставани у жанр документарне драме. Прво велико међународно признање доживео је са филмом „Рани радови“ који је освојио награду “Златни медвед” за најбољи играни филм на једном од најчувенијих фестивала у Берлину1969. године.

Његов рад се 70-их година прошлог века сусреће са политичким отпором у тадашњој Југославији, па Жилник одлази у Немачку где настаје неколико независних филмова који се први пут баве темом гастарбајтера. У Немачкој је такође био изложен политичком анимозитету и цензури, па се вратио у Југославију где је 80-их година снимао телевизијске и игране филмове у којима до изражаја долазе прве назнаке растућих друштвених конфликата у Југославији. Током 90-их и након 2000. године његови филмови тематизују негативне аспекте постсоцијалистичких преврата и питање миграција. Многи Жилникови филмови су антиципирали распад Југославије, прелаз из социјализма у неолиберални поредак, разлагање друштвених структура у областима рада и миграције, наводи Канцеларија Града Беча у Београду.

Поставка "Грађани из сенке"  („Shadow Citizens “) обухватиће тако целокупан Жилников опус од првих филмова на тада живој југословенској аматерској филмској сцени, преко учешћа у црном таласу, одласка у Немачку и филмова о гастарбајтерима, повратка у Југославију и остварења у којима се осећају назнаке краха једне земље, па до нових радова у којима се бави негативним аспектим постсоцијалистичких преврата и питањима миграција.

У оквиру сарадње између галерије Кунстхале и филмског фестивала Виеннале, који ће се ове године одржати од 22. октобра до 1. новембра, у току ове манифестације биће приказана селекција Жилникових филмова. За крај изложбе у сарадњи са Аустријскијм филмским музејом биће организован филмски програм чији ће фокус бити на до сада занемареном аспекту Жилниковог стваралаштва, а то је његов рад за телевизију 80-их година 20. века. 

Н. Попов

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести