ЈЕЗИКОМАНИЈА: Аустралци или Аустралијанци?

Данас се у нашој редакцији повела расправа о томе како се називају становници Аустралије... Аустралци или Аустралијанци? Можда оба? Хајде да видимо шта кажу књиге.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

По „Правопису српског језика” Матице српске каже се и Аустралијанци, Аустралијанац и Аустралијанка и Аустралци, Аустралац и Аустралка. Присвојни придеви су аустралијски и аустралски,

Иван Клајн у свом „Речнику језичких недоумица” каже „Аустралијанац, Аустралијанка  и аустралијски, ређе Аустралац, Аустралка”.

На ово се надовезује следеће питање: како се називају становници Аустрије? Они се називају Аустријанци, Аустријанац, Аустријанка, а присвојни придев аустријски.

Становници Словеније су Словенци, Словенац и Словенка, а присвојни придев словеначки. Пишем ово јер људи често погрешно користе назив Словени за грађане ове државе.

Словени су најбројнија етно-лингвистичка група у Европи. Они насељавају источну, југоисточну и средњу Европу и северну и средњу Азију. Словени говоре словенским језицима који припадају индоевропској породици језика. У словенске народе се убрајају Пољаци, Словаци, Чеси, Белоруси, Руси, Украјинци, Босанци, Бугари, Македонци, Словенци, Срби, Хрвати и Црногорци.

И, да останемо на језичком терену, становници Бразила се називају Бразилци, Бразилав и Бразилка, присвојни придев је бразилски. С друге стране, главни град Бразила је Бразилија, а његови становници су Браилијанци, Бразилијанка, Бразилијанав, а изведен присвојни придев је бразилијански.

Н . Мирковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести