Језикоманија: До сад и досад?

НОВИ САД: САД и САДА су прилози који значе - у ово време. ДОСАД и ДОСАДА су прилози састављени од предлога ДО и прилога САД(А). Одвојено писање и остваривање завршног вокала -а код прилога САД(А) у предлошким везама са ОД и ДО по правилу је знак посебног истицања. Зато је у таквим случајевима уобичајено (али не и обавезно) одвојено писање – до сад(а).
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Дакле, ниједан од наведених прилога није неправилно написан. Како ће се писати зависи од акцента речи и контекста. Исто важи и за спојеве предлога ОД и ДО с прилозима КАД(А), ТАД(А) и ОНДА.

ЗАСАД или ЗА САДА? Прилошки спојеви за+кад(а), за+онда и за+тада пишу се увек одвојено, јер имају значење временске намене: за које време, за који моменат.

С друге стране, ЗА и САД(А) могу се писати или одвојено или спојено, у зависности од значења:

- спојено када ЗАСАД(А) значи у ово време, у овом тренутку, овог часа, сад: ЗАСАД(А) се добро сналазимо;

- одвојено када је наглашена временска намена, у смислу за овај моменат, за извесно време: Нешто ЗА САД(А), а нешто за касније.

КАМОЛИ или КАМО ЛИ? Овај везник (често иде уз везник А) истиче да је оно што се говори природна последица оног што је већ речено: „Нема она ни момка, а камоли вереника.” Пише се састављено – КАМОЛИ, А КАМОЛИ. Међутим, написаћемо: „ Камо ли се упутио?”

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести