Језикоманија: Хајдмо читат

Упалите ТВ, укључите радио (што онај транзистор на прозору кухиње, што радио у аутомобилу) чујете музику. Да ли неко од вас (а да је старији од 25) познаје називе праваца у музици? Тешко. Осим оних описних... дерање, урликање, завијање...
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Немојте рећи да сам сентиментална или носталгична - и данашњи клинци слушају Битлсе и Стонсе, Елвиса и Џејмса Брауна... Рокенрол!

А које је правило писања апострофа испред и иза слова н (као скраћенице за AND у преводу И) у енглеском језику, у фразама као што су:

Изворно би било rock and roll, а скраћено Rock ’n’ Roll. Има још  мноштво примера: drum 'n' bass, club 'n' bar, cafe 'n' bar...

У нашем језику треба користити реч рокенрол (да бисте избегли латиницу, а и писање апострофа!). Дакле, закључујемо да треба писати драменбејс, клабенбар, кафеенбар, водећи се рокенролом...или једноставно пронаћи одговарајућу реч у српском језику!

Апостроф се пише свуда где је изостављено слово и онда када их има више изостављених, нпр. ’оћу, ви’ш, два'ес'...

Занимљиво је да се АЈДЕ, АЈД, ХАЈД, ХАЈДМО, ХАЈТЕ – пишу БЕЗ апострофа, али АЈ’ се ипак пише с апострофом.

Битно је разликовати речи с изостављеним словом од оних које једноставно имају два облика: с(а), (х)ајде, (х)ало, нек(а) — све без апострофа. Ево још примера: без апострофа се пишу и крњи облици инфинитива, попут читат, писат, радит, доћ, наћ; као и облици нит уместо нити или међ уместо међу и облици глаголског прилога садашњег тражећ (тражећи), знајућ (знајући)!

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести