ЈЕЗИКОМАНИЈА Лајк по дифолту

И птице на гранама знају да је језик променљива категорија и да се стално мења... И знам да се, под утицајем напретка технологије, језик прилагођава садашњем тренутку, али... Зашто идемо у шопинг, а не у куповину?
NatasaMirkovic-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Тренутно постоји доста речи које се употребљавају у нашем језику, а за које постоје одговарајуће српске речи. Тако је ФАН заменио нашу реч ОБОЖАВАЛАЦ, БАНОВАЊЕ је заменило ЗАБРАНУ, а реч ФУЛ се користи уместо придева ПУН.

Идемо даље, ШЕРОВАТИ се користи уместо ПОДЕЛИТИ (на друштвеним мрежама), ТАГОВАТИ замењује глагол ОЗНАЧИТИ, а ФИНИШИРАТИ се користи уместо ЗАВРШИТИ, док се уместо ЕКРАНА користи реч ДИСПЛЕЈ.

Посебан пасус користим за ЛАЈК (чувени амерички знак - палац нагоре) који се користи да би се означила чињеница да се некоме нешто СВИЂА.

Даље, мобилни телефони последње генерације су ТАЧ телефони... Не притискате дугмиће него притискате екран (да не кажем дисплеј!) Значи, телефон реагује на ДОДИР прстом...

Овом приликом не желим да спомињем ДАУНЛОДОВАЊЕ (преузимање), АПЛОУДОВАЊЕ (постављање), АДОВАЊЕ (додавање), нешто што је по ДИФОЛТУ (или подразумевано, по правилу), a ко је за РЕСПЕКТ или поштовање...

Поштовани читаоци, ове речи су изабране РАНДОМ илити случајним избором. Има их још доста!

Сори, или извините, људи!

Наташа Мирковић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести