Језикоманија: Људски је погрешити

Дневников верни читалац из Апатина пре неколико дана јавио се  у редакцију и указао на грешку коју је чуо на телевизији... наиме, реченица је почела с „Грађани Јазака...”
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Топоним Јазак садржи непостојано А, које се у падежу губи те ће тај облик гласити „Грађани Јаска”... где је З, по гласовној  промени једначење сугласника по звучности, прешло у С.

Када се у једној речи један поред другог нађу два сугласника различита по звучности, онда се они изједначавају и то увек први према другом (слаДак – слаТка)! Једначењем, сугласник прелази у свој звучни, односно безвучни парњак!

Једначење сугласника по звучности се не врши испред сонаната (м, в, р, л, н, њ, љ, ј) јер су они неутрални по звучности.

Сложенице такође задају проблеме. Речи као ПРЕТХОДНИ, ПРЕТЧАС, ПРЕТПРАЗНИЧНИ, ПРЕТПРОШЛИ, ПРЕТПЛАТА... у њима се врши горепоменута гласовна промена, тј. једначење сугласника по звучности!

За оног ко је несигуран - пише се и изговара ПОТПРЕДСЕДНИК!

Од овог правила одступају спојеви ДС и ДШ (где је Д звучно, а С и Ш безвучно)! Мора се рећи (а и написати!) ПОДШИШАТИ, ПРЕДСЕДНИК, ЉУДСКИ, ОДШЕТАТИ, ОДСЕЛИТИ СЕ...

У писању често остају непромењене сугласничке групе у речима страног порекла: РеНТГен, поСТДипломски, хаБСБуршки... изговор је већ друга ствар!

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести