ЈЕЗИКОМАНИЈА ПомоРАНџа

Рани јутарњи сати на телевизијском програму резервисани су за кување… Није то лоше, знате! Домаћицама је увек проблем шта ће кувати. Само идеја им треба.
NatasaMirkovic-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Телевизије нам нуде разне кулинарске емисије. Аутори тих емисија труде се на све начине да привуку гледаочеву/гледатељкину пажњу, па доведу познате личности да и оне „засучу рукаве” и ухвате се кутлаче! Па ред сланине, ред музике или скечева, па ред шунке…

Колачи су моја слабост! Одавно желим да разрешим једну недоумицу. Пара ми уши акценат једне укусне намирнице и драгоценог састојка за колаче.

Ради се о речи „поморанџа”. Правилан акценат је на другом слогу и то краткоузлазни - поМОранџа. Приметила сам да се на (не искључиво) београдским медијима, у последњих неколико година, може чути акцентован трећи слог, дакле „помоРАНџа”, што ми страшно пара уши. Та реч има неакцентовану дужину на А у слогу РАН и због те дужине, греши се у изговору.

Реч ТЕЛЕВИЗИЈА већина људи изговара - телеВИзија – са дугим и силазним И на трећем слогу. По правилима српске акцентуације не може се изговарати силазни акценат на унутрашњим слоговима. Правилна акцентуација те речи је теЛЕвизија, при чему је акценат на том слогу кратак и узлазни.

Ако вам је лакше користите реч „НАранџа”. 

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести