ЈЕЗИКОМАНИЈА Ручавати и вечеравати

Да ли дуго вечерате или вечеравате? И сматрате да је овај други облик неправилан? Време је да се подсетимо приче о глаголском виду. Према  трајању глаголске радње глаголи се деле на СВРШЕНЕ, НЕСВРШЕНЕ и ДВОВИДСКЕ.
Natasa NOVA FOTKA
Фото: Dnevnik.rs

Свршени вид исказује тренутну радњу, почетак или завршетак радње. Несвршени вид исказује радњу у току или која се понавља у одређеним временским размацима.

Највише главобоље задају двовидски глаголи. То су глаголи типа: чути, видети, ручати, вечерати, телефонирати. Да ли су свршеног или несвршеног вида показује се само у реченици.

Глаголати РУЧАТИ и ВЕЧЕРАТИ спадају у двовидске глаголе, што значи да, у зависности од контекста, могу бити свршени и несвршени.

Уколико, на пример, кажете: „Чим вечерам, доћи ћу” - глагол вечерати је свршеног вида. Али, ако кажете: „Ево седим и вечерам” - глагол вечерати је несвршеног вида.

Ипак, често се за означавање радње која је трајала или траје неко време употребљају глаголи ВЕЧЕРАВАТИ и РУЧАВАТИ.

С обзиром на то да је основна одлика нашег глаголског система двовидост, што значи да један глаголски облик постоји да означи свршену радњу, а други несвршену, сасвим је очекивано што се код говорника јавља потреба да посебним облицима разграничи разлику у трајању радње.

Закључујемо; облике РУЧАВАТИ и ВЕЧЕРАВАТИ не треба сматрати погрешним.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести