ЈЕЗИКОМАНИЈА: Шетам се, а шетам пса

Настављамо са скраћеним прегледом исправних и погрешних израза...
srpski jezik ilustracija/ freeimages.com
Фото: freeimages.com

Скраћенице с првим и последњим словом, пишу се без тачке, те тако пишемо доктор: др, док је скраћеница (с тачком) – други.

Датуми се у српском језику пишу у редоследу: дан, месец, година. Могу се писати арапским цифрама иза којих следи тачка пошто се ради о редним бројевима: 11. 2017.

Mогу се писати тако да се дан и година пишу арапским цифрама, а месец римским: 5. XI 2017. и тада тачка иза месеца изостаје јер се ради о римској цифри. Почетна нула није потребна у писању датума (05. 06. 2005.) осим у техничким и пословним документима.

ДОБРО ДОШЛИ у функцији поздрава при доласку као узвик добродошлице, пише се одвојено, док се спојено пише у функцији придева користан, потребан: Сви савети су ДОБРОДОШЛИ.

Обавезну употребу као повратни глагол је уз глагол ОДМАРАТИ и ШЕТАТИ: Одмарао сам се. Шетао сам се.

Уз глагол шетати не мора увек стајати повратна заменица СЕ, али та конструкција у том случају мора имати допуну у виду објекта: Шетао сам пса.

Суперлатив придева који почињу на ј пише се са удвојеним наведеним гласом: најјачи, најјефтинији, најјаснији.

Присвојни придеви од именица Ђорђе и Павле добијају се тако што се на основу Ђорђ- и Павл- додају суфикси -ев и -ов: Ђорђев и Павлов, а не Ђорђетов и Павлетов.

Н. Мирковић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести