ЈЕЗИКОМАНИЈА Свесака или свезака?

Почела је нова школска година. Неки су је једва дочекали, а некоме баш и није драго због тога... Како било, учити се мора!
Natasa NOVA FOTKA
Фото: Dnevnik.rs

Купљене су књиге и свеске, као и прибор за писање и цртање... Е, сад, има увек нека зачкољица. Како гласи генитив множине од именице СВЕСКА?

Купио сам пет СВЕСАКА или СВЕЗАКА? СВЕЗАКА је правилно.

Али кренимо отпочетка. Шта су свеске? Свеска, у ствари, представља свежањ папира. Такав свежањ заштићен је двема заштитним страницама које су тврђе. Ако је у питању свеска с меким повезом, заштитне странице су пластичне, а ако се ради о свесци с тврдим повезом, оне су картонске.

Генитив множине од именице СВЕСКА (од СВЕЗ+КА једначењем по звучности добили смо СВЕСКА) гласи СВЕЗАКА. У Правописном речнику наводи се као правилно и СВЕСКИ.

Датив (и локатив) једнине је СВЕСЦИ: „У овој свесци има више грешака него у десет других свезака”. У тој речи извршена је сибиларизација (промена К у Ц испред И).

Има још нешто:

Како се пише: Напишите У СВЕСКУ или напишите У СВЕСЦИ?

Пише се У СВЕСКУ.

Уз императив глагола написати (као и глагола исписати, писати, преписати, записати и слично) употребљава се акузатив, јер врши службу допуне за место (акценат је на глаголској радњи). Именицом у акузативу даје се саопштење о месту завршетка радње.

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести