Језикоманија: Вирусолог и коронавирус

Годину 2020. памтићемо по пандемији, нажалост. Медији су затрпани терминима који се не користе често у свакодневном разговору, па се дешавају и неке грешке. Покушаћемо да разјаснимо неке од њих.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Да ли се каже ВИРОЛОГ или ВИРУСОЛОГ?

ВИРУСОЛОГ је правилно.

„Велики речник страних речи и израза” Ивана Клајна и Милана Шипке бележи именице ВИРУС, ВИРУСОЛОГИЈА и ВИРУСОЛОГ, као и придеве ВИРУСНИ и ВИРУСОЛОШКИ. Такође, и „Медицински лексикон” бележи само именицу ВИРУСОЛОГИЈА.

Наш институт Торлак бави се ВИРУСОЛОГИЈОМ, ВАКЦИНАМА и СЕРУМИМА, на Медицинском факултету постоји Лабораторија за вирусологију...

У трећем, допуњеном издању „Лексикона страних речи и израза“, објављеном после смрти М. Вујаклије, забележена је именица ВИРОЛОГИЈА, али је нема ниједан други нормативни речник српског језика, као ни одредницу виролог или придев виролошки.

Како да напишете КОРОНАВИРУС или КОРОНА ВИРУС?

Пише се коронавирус.

Опште име за групу вируса, односно род, пише се спојено: аденовирус, ентеровирус, ретровирус, па и коронавирус, коронавируси.

Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, сматра да би требало писати ВИРУС КОРОНА јер се ради о атрибутивној конструкцији, а у њима шири појам долази испред ужег.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести