Калеидоскоп културе: Последња недеља у знаку примењене уметности

НОВИ САД: Последња недеља Калеидоскопа културе, манифестације Фондације Нови Сад - европска престоница културе, која током пет недеља представља пет уметничких области, посвећена је примењеној уметности.
k
Фото: Promo

Дизајн павиљон отвара се вечерас у 20 часова испред Спенса и до 9. октобра представиће нека од најзначајнијих европских и домаћих имена из домена дизајна, али и младе ауторе из области примењене уметности. Изложбу је конципирала и кустоски уредила ПДП конференција. Више од 70 аутора и ауторских колектива из 26 земаља, међу којима су Италија, Француска, Пољска, Грчка, Велика Британија, Аустрија, Швајцарска, Португал, Чешка, Норвешка, Хрватска, Исланд, Холандија, Кипар, Турска, Србија, представиће своје радове у Новом Саду. Дизајн павиљон приказаће изложбу графика „Allstars + Supernovae” с две целине – Allstars где су представљени радови уметника по позиву ПДП конференције, као и Supernovae с радовима нових имена у области дизајна из Европе. Изложба ће трајати до 18. октобра.  У програму током ове недеље ће бити представљен и један од најзначајнијих европских дизајн студија, немачки Bureau Borche, чији провокативни концепти померају границе графичког дизајна, најављују организатори. Њихов квалитет су препознали Живанши, венецијанско Бијенале уметности, Епл, италијански Студио Мут, чији портфолио обухвата радове за Луја Витона, Ројал колеџ оф Арт Лондон. Међу најављеним гостима је и графички дизајнер Erich Brechbühl, добитник бројних признања међу којима су швајцарски графички дизајнер године, награда жирија на Међународном бијеналу плаката у Кини.

У оквиру Дизајн павиљона публици ће се представити и Пинтура удружење, које ће окупити четири „стрит арт”  уметника. Дулаит, Тони Стар, Рош Панонски и Сенси ће исцртавати 10 панела сутра од 13 до 18 сати. Ови уметници ће на тему „Процес” одговорити уметничким концептом који су назвали „Up & Down” што представља, према речима аутора, непредвидиви и саставни део сваког стваралаштва. Недељу примењене уметности, обележиће и мурал уметника Јована Ћурчића на згради Новосадског позоришта, прилагођен згради позоришта, а на слици је девојка која ставља маску лисице. Рад је инспирисан баснама и представља занос глумца на сцени и моћ маске, јер девојка изгледа као да се траснформише у ту животињу.


„Лав Хантерс за Нови Сад”

У Културној станици Свилара вечерас у 20 часова новосадски бенд „Лав Хантерс“ представиће свој нови албум, „Peace, ОК?“, повећен Новом Саду. Нове песме бенда, који већ 33 године на свој начин доприноси новосадској културној и музичкој сцени, а и шире, биће осврт на музичко наслеђе града, односно златно доба новосадских бендова.

Пројекат „Лав Хантерс за Нови Сад“ управо указује на потребу како за новим, тако и за старим извођачима који обнављају и изнова освежавају све квалитете музичке културе Новог Сада.


Програм Калеидоскопа културе биће током наредних дана обогаћен концертима, изложбама, перформансима, дечијим радионицама у новосадским културним станицама. Ауторска изложба „Ефемерни простори Ефемера колектива" биће отворена 7. октобра у Културној станици Свилара и представиће колекцију од осам пројеката реализованих у Прагу, Новом Саду, Манили и Единбургу.У Културној станици Еђшег данас се отвара изложба „Савремена слика у керамици“ Габриеле Сигети. Сутра у Свилари је уметнички перформанс „Омаје“ Центра за развој циркуских уметности, а у Културној станици Руменка ће бити одржан Камп савременог циркуса за децу удружења Креативни погон. Едукативна, савремена, циркуска представа за децу „Храбра обућарка Мили“ биће изведена 6. октобра у Културној станици Буковац, где ће 9 октобра бити концерт на чијем програму су дела Јосипа Славенског, а 7. октобра у Еђшегу је концерт „Саксофоном кроз музичке епохе“. 

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести