Карикатура Душана Смиљанића освојила "Пјер"

БЕОГРАД: Карикатура "Дипломци", Душана Смиљанића, чија је тема одлазак младих и образованих људи у иностранство, победила је на 52. конкурсу "Пјер", који традиционално организују "Вечерње новости".
crtanje, strip, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Да је рад Душана Смиљанића најбоља новинска карикатура, одлучио је жири у ком су били Славимир Стојановић Футро, признати и награђивани дизајнер и предавач на Факултету примењених уметности, писац Владимир Кецмановић, добитник награде "Меша Селимовић" и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а, Бојан Љубеновић, уредник култне рубрике ТРН, Јелена Јововић, уредник издавачког сектора компаније "Новости" и Лидија Обрадовић, генерални секретар те куће.

Карикатури "Слобода говора" Дејана Борковића додељен је "Сребрни Пјер", а раду "Свастика", ветерана Душана Лудвига "Бронзани Пјер".

Награда за портрет карикатуру, која носи име прослављеног карикатуристе Ранка Гузине, отишла је у руке Славише Шеврта.

Он је портретисао недавно преминулог сценаристу Гордана Михића.

Признање за младог карикатуристу добила је Бојана Радојевић, за дело "Ван Гог".

Реч је о ученици трећег разреда Гимназије "Жарко Зрењанин" из Врбаса.

На 52. конкурсу "Пјер", који награђује најбоље новинске карикатуре пристигло је 312 радова, од 108 аутора.

У конкуренцији за награде била су 124 рада (међу којима су и дела шест младих карикатуриста), која ће чинити поставку изложбе "Пјер 2019", која ће бити отворена средином децембра и на којој ће лауреати бити овенчани признањима.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести