КЦНС: Изложба Дортмундске групе на Трибини младих

НОВИ САД: “Дортмундска група“, ликовни круг који, са прекидима, делује већ безмало пун век у срцу једног од највећих немачких градова, представиће радове 13 својих чланова на изложби која ће 24. септембра бити отворена у простору Трибине младих Културног центра Новог Сада.
dortmundska grupa
Фото: Youtube Printscreen

Поставком је обухваћено четрдесетак цртежа и радова у комбинованој техници. По речима једног од уметника Роула Шнајдера, изложба ће пружити солидан увид у теме, интересовања, импулсе уметничког ангажмана “Дортмундске групе“, мада је из објективних разлога неће и у потпуности репрезентовати:

Неке наше колеге су скулптори, а ја, рецимо, доста радим са земљом из различитих крајева света, али је све те радове тешко транспортовати, појаснио је Шнајдер на конференцији за новинаре.

Његов колега Александер Пол, говорећи о Дортмундској групи, предочио је да се њени почеци везују за 1921. годину, онда се разишла у време нацизма, да би поново почела да делује 1956. како би поратној немачкој публици приближила класичну уметност, али и ону модерну. „С једне стране су били уметници који су желели да се посвете искључиво традиционалним мотивима и техникама, док су насупрот њих били они које су одушевљавали Пикасо и Матис... Данас, када живимо у време мултиплурализма где је и у уметности све могуће, стилско опредељење, правац, облик изражавања више није важно, али тада, пре шест деценија, оно је било круцијално. И Група се поделила, навео је Пол.

Прву међународну изложбу Дортмундска група, односно њено модерно крило које је остало да делује заједно, а карактеришу га потпуно различити приступи и технике, све до перформанса, приредила је пре равно 60 година у француском граду Амијену, док је премијерни сусрет са поклоницима ликовне уметности у Србији имала управо у Новом Саду, и то 2005.

Актуелна изложба на Трибини младих КЦНС биће отворена до 6. октобра.

М. Стајић             

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести