Комеморација Мири Фурлан: Упркос неправдама, није била огорчена

РИЈЕКА: Комеморација глумици Мири Фурлан одржана је у Хрватском народном позосришту (ХНК) у Ријеци, где је играла од 2016. у представама „Касандра“ и „Јесења соната“ и где се последњи пут појавила у представи “Вежбање живота - други пут” у јуну 2020. године.
m
Фото: Tanjug/ D.Peternek

Интендант ХНК „Ивана пл. Зајца“ Марин Блажевић навео је да Фурлан вероватно не би желела да јој се приређује комеморација, али да мисли да би се ипак сложила с тим да јој се још једном обрате, јер се увек враћала позоришту.

Ријечки градоначелник Војко Оберснел је оценио да је Мира Фурлан била особа која је могла да „понесе“ и „занесе“, не само својим позоришним улогама, него и појавом и карактером, преноси Хина.

Упркос неправдама које је доживела, у њој се није осећала огорченост и потреба за реваншизмом, него нада у промене и живот у којем се никоме неће догађати оно што и њој, навео је Оберснел.

Истакао је да је била изложена нечовечним поступцима, а да су сада уследила закаснела извињењења и објашњења којима неки покушавају да олакшају савест.

Он је рекао да је глумица "претрпела погром, монструозне последице свог животног одабира, као протеривање из града и отимање имовине, зато што је проглашена погрешном и непожељном".

И то зато што је волела неког ко није спадао у калуп друштва и власти, па није ни она, закључио је Оберснел.

Театролог и професор Лада Чале Фелдман нагласила је да је ХНК у Ријеци "вероватно једино место с којег се сме о Мири говорити без потребе да се накнадно испирају неке лоше савести".

То је, додала је, једино место које је у протеклој деценији изнова потврђивало да у њој види живу и насушну потребу уметнице, неког ко још може пружити штошта позоришту.

Прочитан је текст новинарке Хени Ерцег, пријатељице Мире Фурлан, у којем наводи да је глумица 1991. године добила отказ у матичном позоришту у Загребу јер је одлучила да глуми у Београду, где јој је живео супруг.

Била је изложена медијском линчу и бујици претњи такозваних обичних грађана па је одлучила да емигрира у Америку. Хрватска је тако изгубила велику глумицу, исполитизовану и дубоко образовану особу, али ипак наивног става да уметност може да се издигне изнад приземности рата и баналности популизма, навела је Ерцег.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести