Концертом пијанисткиње Рите Кинке почиње Лето на Тргу галерија

Програмом „Србија и Мађарска - културно наслеђе које нас спаја” вечерас ће у 21 сат бити отворeно осмо издање Лета на Тргу галерија, које заједничким снагама организују Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића.
Rita Kinka/B. Lucic/Arhiva Dnevnika
Фото: Б. Лучић/Архива Дневника/Рита Кинка

„Идеја манифестације је да наше три институције изађу из оквира редовних изложбених активности и понуде Новосађанима и њиховим гостима другачије садржаје, али и даље веома атрактивне”, изјавила је јуче на конференцији за новинаре др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, уз напомену да ће, након вечерашњег отварања, у складу са већ успостављеном традицијом четвртак бити дан за програме, који ће почињати у 21 сат, а одржаваће се, сходно временским приликама, на отвореном или у галеријском простору неке од институција-домаћина.

А већ први програм открива својеврстан лајтмотив овогодишњег Лета на Тргу галерија – промоцију добрих културних и дипломатских односа с пријатељским земљама. Вечерас су у фокусу северне комшије, па ће наша чувена пијаисткиња Рита Кинка у заједничком врту ГМС и Спомен збирке приредити концерт посвећен делима Франца Листа и Беле Бартока. Истовремено, кроз видео и фото материјал биће представљена и нова стална поставка Музеја Епархије будимске, која од 25 маја доминира обновљеним комплексом чувене сентандрејске Препарандије, обухва- тивши више од 450 експоната: икона, портрета и богослужбених предмета који сведоче о настанку, развоју и дометима српске црквене али и уопште ликовне уметности на простору некадашње Угарске.

До 29. августа, планирано је десетак тематски и концепцијски разноврсних вечери, од филмских до музичких, па ће тако, рецимо, већ 27. јуна наступити познати новосадски клупски бенд „Милаћопезо”, свирка панчевачког електро- блуз дуа „Љубичице” предвиђена је за 18. јул, в.д. управника Поклон збирке Владислав Шешлија најавио је да ће финале Лета бити у знаку игранке у стилу шездесетих „Сви на плес” и наступа женског хора „Новосадске шмизле” на платоу испред ГМС. Занимљив ће свакако бити и сусрет са драмском списатељицом Мајом Пелевић након његог „излета” у Северну Кореју, а утиске из три највећа напуљска музеја пренеће Блажо Поповић, коаутор документарног серијала „Без аранжмана”.

Једна од звезда Лета на Тргу галерија требало би да буде и глумац Милош Биковић, који у руском документарно-играном филму „Српски гамбит: Звезда и смрт грофа Вронског” Михаила Јолкина тумачи Николаја Рајевског, пуковника који је Лаву Николајевичу Толстоју послужио као мустра за портретисање једног од главних јунака „Ане Карењине”. „Српски гамбит” је, иначе, 1. августа на „репертоару” манифестације, која је, како је подсетила управница Спомен-збирке Павла Бељанског мр Милана Квас, у досадашњим издањима привукла готово 13.000 посетилаца. Није на крају згорег напоменути да се овогодишње Лето на тргу галерија реализује у оквиру „Тврђаве мира” - четврте програмске платформе пројекта „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе”. 

М. Стајић     

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести